Vashiány tünetei

Szerző: orosz Közzétéve:

Felsorolok pár tünetet, rájössz, hogy melyik nyomelem hiányában tapasztalhatóak?
-indokolatlan, tartós fáradtság
-kimerültség
-koncentrálóképesség csökkenése
-gyakori a pszichés jelenségek
-fejfájás
-bőr szárazság; köröm töredezés;
-szájban előforduló afta; kiszáradt, kirepedt szájzug
-gyenge immunrendszer

Ügyes vagy, azonnal tudtam, hogy rá fogsz jönni: a vasról van szó😊

Igen, pontosan, a vashiány néhány tünetét soroltam fel, és nem azért, mert azt gondoltam, hogy nem tudod, csak hajlamos az ember megfeledkezni bizonyos dolgokról. Nem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget, mert egyik tünet sem okoz kínokat, mindegyiket el tudjuk viselni. Nekem sem „fájt” régen, pedig volt olyan vashiányom, hogy ihaj😊 Igazából a tüneteim, csak a fejfájás volt, a kimerültség, és a fáradtság. Lehet pszichés is voltam, de azt a családom tudná megmondani😊😊 én tutti letagadom😊

Nekem (már) nincs vashiányom, de emlékszem azokra az időkre, amikor hazamentem délután a munkából, és kb 1 órát csak néztem ki a fejemből, annyira fáradt voltam. Ez még a zöldturmixos életem előtti életemben volt😊 Mert van a Zöldturmix Előtti, és Utáni korszakom…bizony. Mindaddig, amíg nem kezelődtek a tüneteim, nem is tudtam, milyen igazán Jól érezni magam. Milyen energikusnak, és fittnek lenni még az esti órákban is..nem beszélve arról, hogy nem szoktam beteg lenni. Makk egészséges vagyok.

De most pár szót a vasról:
A vas a szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú nyomelem, élettani szerepe felbecsülhetetlen értékű.

Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte a szervezet életképességéhez elengedhetetlenül szükséges.

A felnőtt szervezet átlagosan 4-5 gramm vasat tartalmaz. A vörösvértestekben található hemoglobin az oxigén- és széndioxid-szállítást biztosító óriásmolekula, melynek egyik fő alkotóeleme a vas.

A vashiányos anémiában szenvedők 80 százaléka nő, ugyanis esetükben fokozott a vashiány kialakulásának kockázata a menstruációs vérveszteség, a terhesség, illetve a szoptatás miatt. Az átlagosnál nagyobb a vasigény gyermek- és serdülőkorban a gyors testi fejlődés miatt, valamint sportolók és művese-kezeltek esetében is.

Amennyiben a bevitt tápanyag nem tartalmaz kellő mennyiségben vasat (egyoldalú táplálkozás) vagy ha a gyomor-bélrendszerben felszívódási zavar van, szintén vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Megoldás:
Jelentős vasforrás a hús, a tej, a tojás, valamint a sóska, a spenót és további zöldek, melyek nagy mennyiségű vasat tartalmaznak. Napi 14 mg vas bevitelére lenne szükség, ám a felmérések szerint ez a legritkább esetben teljesül, amelynek gyakorlati következménye a vashiányos betegek viszonylag nagy aránya.

Így, ha egyoldalúan táplálkozol, vagy a korábbi felsorolt tünetekből bármelyiket produkálod, akkor vezesd be a zöldturmixot, fogyaszd napi szinten, épüljön be az életedbe, hidd el megéri.

A Zöld legyen Veled!🥬🥬🥬

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük