Menü

Tisztító léböjt kúra - Méregtelenítés otthon

Úgy érzed fogytán az energiád? Kedvtelennek érzed magad? Itt az idő, hogy megtisztítsd a szervezeted a méreganyagoktól! A szakszerű léböjt kúra csodát művel a külsőnkkel és a belsőnkkel egyaránt!

A tavasz a méregtelenítő léböjt kúrák időszaka. Ilyenkor mindenki igyekszik a téli hónapok alatt felszedett salakanyagoktól megszabadulni. A hölgyek körében a tavasz az az időszak, amikor a téli ruhákat behajtogatják a szekrények mélyére, ahol eddig a nyári ruhák és bikinik aludtak. Persze mindenkit furdal a kíváncsiság, hogy a tavaly még tökéletes és vadító ruhadarabok vajon idén hogyan fest rajtunk. Sajnos a hízékony alkattal rendelkezők számára ilyenkor jön a felismerés, hogy talán jobb lett volna a múlt hétvégén kevesebb süteményt enni a nagy tál leves után. Nem is beszélve a jól látható narancsbőrről, melyek létrejöttében kiemelkedő szerepet tölt be a salakanyagok felgyülemlése. Ilyenkor nincs más teendő, mint megoldás után nézelődni.

Tisztító léböjt kúra - Méregtelenítés otthon

Méregtelenítés
Modern korunk egyik kiemelkedő vívmánya, hogy mára már szinte mindent képesek vagyunk mesterségesen előállítani. Sajnos ennek hátulütője is van. Ugyanis addig addig tökéletesítgetjük, míg már szinte minden egyes nyersanyag nem tartalmaz valamilyen mesterséges adalékanyagot vagy vegyszert. Ezek az adalékanyagok illetve vegyszerek mind mérgezik a szervezetünket. A szervezetünk ugyan felveszi a harcot a salakanyagokkal, de a folyamatos, hosszan tartó terhelést a szervezetünk sem bírja. Ezért fontos, hogy időnként méregtelenítsük, tehermentesítsük szervezetünk illetve a szerveinket egy léböjt kúra segítségével.

Léböjt kúra
Ahogy a nevéből is következtethetünk, a léböjt abból áll, hogy a kúra ideje alatt nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, csakis folyadékot. Fogyaszthatunk vizet, gyógyteákat valamint gyümölcsök és zöldségek kifacsart, préselt levét is. A léböjt kúrák igen közkedveltek, ráadásul présgép vagy turmixgép birtokában egyszerűen és könnyedén megvalósíthatóak. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy bár a kávé és az alkohol is folyékony halmazállapotú, méregtelenítés alatt mégse fogyasszuk őket! Azok, akik dohányoznak érdemes letenni a cigarettát. Erős dohányosoktól nem várhatjuk el, hogy egyik napról a másikra letegyék, de a naponta elszívott szálak számát ők is tudják csökkenteni! A léböjt kúra a nyers ételek fogyasztásából álló diétától, a rosttartalmában különbözik. Teljes rostmentességre akkor van szükség, ha az emésztőrendszer különösen komoly tehermentesítést igényel.

Fontos, hogy a nyersanyagokat bio piacon szerezzük be, hiszen a méregtelenítés során fontos, hogy ne vigyünk be a szervezetünkbe még több méreganyagot!

Hét napos léböjt kúra
Mielőtt elkezdenénk a léböjt kúrát, két napig tartózkodjunk a nehéz és zsíros ételektől. Fokozzuk a rostok, zöldségek és gyümölcsök bevitelét.
Ezt követően öt napig tilos szilárd ételt magunkhoz venni. Azonban figyeljünk arra, hogy a kúra alatt is biztosítva legyen a szervezet számára a szükséges vitamin- és ásványi anyag mennyiség. Ha a léböjt kúra alatt fejfájást illetve szédülést tapasztalunk, akkor nyugodtan együnk meg egy kiskanál mézet. A hatodik napon már ismét bekerülhetnek a szilárd gyümölcsök, illetve a zabpehely az étrendünkbe. A hetedik napon pedig jöhetnek a zöldségek és a krumpli is. Ezt követően pedig visszatérhetünk a szilárd étkezéshez. Ha pedig tehetjük, akkor mindenképp válasszuk az egészséges étkezést!

Léböjt kúra alatt ajánlott:

 • Alma
 • Narancs
 • Grapefruit
 • Cékla
 • Paradicsom
 • Répa
 • Áfonya
 • Citrom
 • Zellerszár
 • Káposzta
 • Kígyóuborka
 • Gyömbér
 • Bazsalikom

A léböjt kúra orvosi felügyelet hiányában legfeljebb 5 napos lehet!
Terhes és szoptató nők, gyerekek, emésztőrendszeri zavarokkal küzdők és cukorbetegek számára a léböjt kúra szigorúan tilos!

Tartalomhoz tartozó címkék: Léböjt kúra Méregtelenítés

Keresés