Spenót
Sziasztok!
Ismeritek a spenótot?
Ha máshonnan nem is, de a főzelék amit a mami főzött anno, és kért, hogy edd meg, mert sok benne a vas??
A közhiedelemmel ellentétben a spenót, nem kimagaslóan a legjobb vas forrás, viszont ha sok C-vitaminnal fogyasztod, akkor a szervezet fel tudja venni belőle a vasat, azaz, a teljes hasznosuláshoz szükséged lesz C-vitaminban gazdag zöldségre, mint pl a paradicsom
Sötétzöld levelei, nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak. Kutatók szerint, az egyik leghatékonyabban védő zöldségféle a rákbetegségek ellen. Nagyon sok karotinoidot tartalmaz, például béta-karotint, ami az A-vitamin előanyaga, valamint remek kálum és folsav forrás.
Érdemes várandós anyukáknak beiktatni az érendbe, hisz ezzel elkerülhetőek a velőcső elzáródási rendellenességek. 1994-ben a Harvard Egyetemen végzett kutatás során kimutatták, hogy a karotinoidokban gazdag étrend csökkenti az időskori vakság egyik leggyakoribb okának a szemben lévő sárgafolt korral járó elfajulásának kockázatát. A szem ideghártyájának központi része ritkábban ment tönkre azoknál az idős embereknél, akik sok zöld levélzöldséget fogyasztottak.
A népi gyógyászatban spenótot ajánlottak magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. A spenót sok káliumot tartalmaz, ez az elem fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.
Könnyen emészthető, kiváló energiaforrás.
Megtalálható vitaminok:
A-, K-; B9-; B12-vitamin
Ásványi anyagok, nyomelemek: Vas, Kálcium
Régen többnyire főzelékként fogyasztották, manapság inkább már nyersen használjuk saláta helyett, de tökéletes zöldturmix alapanyag..sőt, én csak így fogyasztom.
A Zöld legyen Veled!
Ölelés
Mariann
UI.: a kép még a kezdetek kezdetén volt:)
0 hozzászólás