„Nem tudok lefogyni, mert IR-es vagyok”

Szerző: orosz Közzétéve:

Sokszor hallhatjátok, vagy olvashatjátok azt „hogy nem tudok lefogyni, mert IR-es vagyok”. De mit is jelent az „IR” azaz „Inzulinrezisztencia”? rögtön ki is fejtem, hogy megértsd:

Az Inzulint (ami egy hormon), a szervezet (a hasnyálmirigy), akkor kezd termelni, amikor az elfogyasztott szénhidrátok emésztése során felszívódva a cukor (glükóz) magasabb mennyiségben megjelenik a vérben.

Az inzulin segíti elő, hogy a cukor a vérből bejusson a szövetek sejtjeibe energiaforrásnak, emellett gátolja, hogy a szervezet a zsírszövetekből mobilizáljon energiát. A vérben a cukor szintje ennek hatására csökken, és egy normál szinten belül marad.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a sejtek valamilyen okból érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben. A glükóz emiatt nem képes megfelelő mennyiségben bejutni a sejtekbe, a kívánatosnál több cukor marad a vérben, a vércukorszint magasabbra emelkedik. Ezt érzékelve a hasnyálmirigy növeli az inzulintermelést, hogy elérje a szükséges mennyiségű cukor bejutását a sejtek működéséhez. Egy határig képes erre, anélkül, hogy tartósan magas vércukorszint vagy más, észrevehető tünetek jelentkeznének.
E szakaszban az inzulinrezisztencia még cukorbetegség nélkül áll fenn. Ha a hasnyálmirigy hosszabb ideig fokozott működésre kényszerül, inzulintermelő sejtjei kimerülhetnek, az inzulintermelés visszaesik, és – az inzulinrezisztencia mellett – megjelenik a tartósan magas vércukorszint és egyéb tünetek, azaz kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Ennek hátterében genetikai hajlam is meghúzódhat, az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Emellett a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot. Ugyancsak fokozhatja a veszélyt az, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-ellátottsága.

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak lehetnek, az alábbi tünetek megjelenése esetén érdemes gondolni rá:
• cukros ételek vagy nagy mennyiségű ételek elfogyasztása után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavar
• gyakori éjszakai felébredés, rossz alvás
• alvás közben jelentős izzadás
• késői reggeli vagy étkezés kimaradás esetén ingerlékenyég, izzadás, remegés, feszült hangulat
• rendszertelen menstruáció , menstruáció elmaradása
• teherbe esési nehézség, meddőség,
• sikertelen fogyókúrák;
• korábbihoz képest változatlan életmód testsúlygyarapodást okoz;
• gyakori cukoréhség
• mozgás közben vércukorszint leesés
• ciszták a petefészekben (PCO)A fenti tünetek a legtöbb esetben nem együtt vannak jelen.

Kezelés:
Azonnali életmódváltás, az étrend alapja a hozzáadott cukor kerülése, fehér lisztes termékek fogyasztásának minimalizálása (én azt mondanám, hogy a teljes elhagyása), és a rostban bő táplálkozás.(Javaslom, hogy napi 2x-i étkezést ki kell váltanod zöldturmixszal, a zöld levelek segítenek a normális vércukor, és inzulinszint megtartásában, és az elegendő rost bevitelében.)

Gyógyulási esélyek:
Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek. Ám a hajlam ilyenkor sem szűnik meg. Tudni kell azt is, hogy az azonnali gyógyulás gyakorlatilag elképzelhetetlen, javulás ugyanis csak akkor várható, ha valaki hosszú távon, azaz legalább fél-egy éven keresztül figyel táplálkozására, és a testmozgást sem hanyagolja el. Ellenkező esetben a probléma nem múlik el, és komolyabb betegség – 2-es típusú diabétesz – is kialakulhat.

A Zöld legyen Veled!🥬🌷🍐

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

forrás:
https://cukorbetegseg-inzulin.hu/…/inzulinrezisztencia…
https://www.endokrinkozpont.hu/inzulinrezisztencia
https://www.hazipatika.com/betegs…/inzulinrezisztencia/765

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük