Ne dobd ki a zöld leveleket!
Elgondolkodtatok már rajta, hogy bár pl a répa zöldje sokkal-sokkal táplálóbb, mit a gyökere, akkor vajon miért dobja ki szinte mindenki? és így vagyunk pár gyökérzöldséggel, ilyen a cékla is..messzemenően magasabbak a tápanyagértékei, mint a gumónak, mégis a kukában végzik.
Tudjátok miért? mert vagy nem tudják, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak (ezért írkálok itt nektek mindenféléket, hogy legalább Tőlem tudjátokhe esetleg még nem hallottatok róla) vagy csak egyszerűen kidobják, mert nem Finom…persze, magában rágcsálni nem finom (még jó, hogy nem az, hisz a bennük lévő magas tápanyagtartalom miatt keserűbbek)..én sem enném úgy meg, ezért készítek belőle zöldturmixot.
Mutatok pár érdekességet, hogy ne csak a levegőbe beszéljek:
Nézzük meg pl a céklát:
A cékla levelében:
3x annyi Vas; Magnézium; Nátrium; Réz; C-vitamin; Thiamin van, mint a gumójában
2x -ese a Kálium és B6 vitamin, fehérje-tartalma.
200x-osa az A-vitamin tartalma, míg az E-vitamin tartalma 37x-ese
Míg a Cékla gumója, a leveléhez képest:
-2x-ese a Szénhidráttartalma; 12x-ese az összesített cukortartalom, ezek miatt édes a gyökere, és finom
-duplája még a kalóriatartalma is
-8x-osa a folsav tartalma,azaz érdemes enni a cékla gumóját is.
Kérlek, ne dobd ki a zöld leveleket, legyen az fehérrépa, sárgarépa, karalábé, cékla, javítsd fel gyümölcsökkel, vízzel, rakd a turmixba, fogyaszd őket, a jobb egészség érdekében. A Leveleid változatosak legyenek, és vegyszermentesek!!
A Zöld legyen Veled!
Ölelés
Mariann
0 hozzászólás