Menü

Egy valódi zöldségkülönlegesség a mizuna

Veress Máté - ZöldVital
2019. 04. 02. 08:25:00

Nem sokan hallottak még a mizunaról pedig egy különleges és egészséges zöldségről van szó. Salátaként fogyasztható és jellegzetes ízzel is bír.

Több néven is ismert a mizuna, van aki mizumának, mustárspenótnak, nameniának vagy kiotói vízi zöldnek hívja, de van aki sárkányfogónak. A mizuna a káposztafélékhez tartozik és kínai eredetű növény. A mizuna alkalmas konténeres és edényes termesztésre is. Nagyon kedveli a napos helyeket valamint minden talajban rendkívül otthonosan érzi magát viszont a vízigénye nagyon magas. Ha jó helyet alakítasz ki neki, akkor sok levelet hoz és gyorsan megnő. A mizuna levelei cakkosak és világos vastag főerezet rajzolódik ki rajta. Kissé borsos, csípős ízzel rendelkezik a növény.

Leginkább a borsos, tormás és mustáros ételekhez illik de nagyon jó salátákba is. Fogyasztható párolva és főzve is, nagyon sok ételhez csak ízesítőnek szokták adni, de ínyencségként is szokták fogyasztani. Nagyon jó immunerősítő hatással rendelkezik valamint magas a vas és a foszfor tartalma is, de béta-karotin is található benne.

Nagyon gazdag vitaminokban is, tartalmaz C-, E- és K- vitamint. Jelentős mennyiségű rost is található benne, ezért hozzájárul az emésztéshez. Sokféleképpen felhasználható a konyhában. Salátákba ajánlott felhasználni mivel nyersen a legegészségesebb. Ehető párolva és főzve is. A főzése során hasonlóan a spenóthoz összeesik, ezért ezt nem annyira ajánlott. Ajánlott húsok és halak mellé is. Nem ajánlott sokat beleaprítani mert erős íze van.
Egy valódi zöldségkülönlegesség a mizuna

Tartalomhoz tartozó címkék: Zöldség mizuna mizuna saláta

Keresés