Mi a pak choi?
Bordáskel ’…vagy amit akartok’ (na jó nem poénkodom, csak valamiért eszembe jutott Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok c darabja ), más néven a pak choi, bok choi, egy Ázsiában elterjedt kerti növény, mely, a mezei mustár alfaja, és a kínai kel rokona.
Miért pont ezt a növényt választottam most a bemutatásra? teljesen egyszerű az oka, azért, mert a kertészetben gyönyörűen elkezdtek nőni, így találkozni fogtok vele a csomagotokban.
A pak choi is kiérdemelte a szuper élelmiszer címet, nem is érdemtelenül. Amellett, hogy alacsony az energiatartalma, kiemelkedő mennyiségű rost található benne. Rengeteg A-, C- és K-vitamint tartalmaz, valamint folsavat, kalciumot és tetemes mennyiségű antioxidánst is magában rejt. Ezeknek köszönhetően a rákmegelőzésben sokat segíthet.
Persze az antioxidánsok nem csak a tumorok ellen (a keresztesvirágú növények, magyarul a káposztafélék sajátossága, hogy rendkívül gazdagok olyan antioxidánsokban, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket), hanem a ráncok ellen is hatékonyak, így bőrünk fiatalosságáért is érdemes fogyasztani. A koleszterinszintet is hatékonyan csökkenti. Fontos tulajdonsága az, hogy magas kalciumtartalma igen jól hasznosul a szervezetben, sokkal jobban, mint például a tejtermékekből nyert kalcium. Mustárolaj-tartalma révén csíraölő tulajdonságú.
Azt is érdemes tudni róla, hogy a levelének és gumójának eltérhet a vitamin- és ásványianyag-tartalma, így érdemes az egész zöldséget egyszerre megenni. Ezért a levelet a szárával együtt tedd a turmixba (de ez minden levélre igaz, amit küldök neked).
Remélem kedvet kaptál hozzá!
A zöld legyen Veled!
Ölelés
Mariann
0 hozzászólás