Melyik D-vitamin a jó?

Szerző: orosz Közzétéve:

Nagyon sok kérdés érkezett hozzám a D-vitaminnal kapcsolatban, a tegnap megosztott posztomat kísérően. Legtöbb kérdés azzal kapcsolatos volt, hogy melyiket szedjétek (D2;-D3-vitamint? ), milyen mennyiségben, és mit szedjetek hozzá kiegészítésképpen.

Íme egy kis összefoglaló:

A D-vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

A D2-vitamin (ergokalciferol) a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz. Élelmiszerrel nem fogod tudni bevinni a megfelelő mennyiséget, ez biztos!

A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin. Ebben a formában sem tudod magadhoz venni a megfelelő mennyiséget.

Mivel semmiképp nem tudod bevinni a megfelelő mennyiséget, ezért pótolni kell.

Hogy mennyi D-vitamint kell szedned?

Bátor dolog lenne megválaszolnom..

Így most sem ajánlást adok, hanem csak leírom, hogy Mi hogyan esszük a D-vitamint a családban:

Csecsemőként a lányaimnak ennyit adtam: 400NE-1000 NE/nap
Jelenleg Bella óvodás: ősztől 1000 NE betegség esetén: 2000 NE
Nagy lányaim (serdülő koruktól): 2000NE/nap; betegség esetén: 4000NE
Mi, felnőttek: 4000NE/ nap; betegség esetén: 12.000 NE

D-vitamin és a K2 vitamin

A D-vitamin szedése mellett fontos odafigyelni a megfelelő K2-vitamin bevitelre is. A K2-vitaminnak a szervezetben két fontos feladata van. Egyrészt szabályozza a vérrögképződést, hogy ne vérezzünk el a legkisebb seb miatt sem. Másrészt a K-vitamin a vérben lévő kalciumfelesleget a csontokba irányítja, ezáltal biztosítva azt, hogy a kalcium ne kerüljön a véredény falára vagy ne vesekő formában jelenjen meg.

Mivel a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, a D-vitamin bevitele növeli a felszívódó kalcium mennyiségét is. A K2-vitamin hiány ezáltal a kalcium helytelen eloszlásához vezethet a szervezetben.

Az ajánlott K2-vitamin dózis a D-vitamin kiegészítéssel jelentősen változik:

• 100 μg K2-vitamin szükséges, ha a D-vitamin bevitel nem haladja meg a napi 2 500 NE mennyiséget.
• 200 μg K2-vitamin szükséges, ha a D-vitamin bevitel magasabb, mint napi 2 500 NE.

Amennyiben személyre szabottan szeretnéd a K2-vitamint adagolni, 2-3 mikrogammot kell testsúlykilogrammonként számolni.

Fontos, hogy azok, akik véralvadásgátlót vagy egyéb, K-vitaminnal kevésbé tolerált gyógyszert szednek, beszéljenek orvosukkal, mielőtt a készítmény alkalmazását elkezdenék!

D-vitamin és magnézium

Mivel magnéziumra van szükség a D-vitamin aktiválásához a szervezetben, a D-vitamin bevitel megfelelő magnéziumellátást igényel. Egy felnőtt napi magnéziumigénye kb. 400 mg. Aki élelmiszerekkel ezt a napi magnéziummennyiséget beviszi a szervezetébe, az akár 5 000 NE D-vitamin kiegészítőt is szedhet. Ha azonban valaki ennél több D-vitamint szed, fontos, plusz magnéziumot is vigyen be a szervezetébe, aminek ajánlott mennyisége az étrend magnéziumtartalmától függően 200-300 mg.

D-vitamin és kalcium

A D-vitaminra sokan úgy gondolnak, mint „a csont-vitaminra”, ezért gyakran kalciummal együtt alkalmazzák. Ennek azonban csak bizonyos esetekben van értelme, mint például a változókorban, mikor csökkenteni kell a csontritkulás kockázatát, vagy mikor az osteoporosis már jelen van, és a csonttörések kockázatát kell csökkenteni. Ugyancsak javasolt, ha az étrend alacsony kalciumtartalmú, és kevesebb, mint napi 1 000 mg kalciumot tartalmaz.

Ha azonban elegendő mennyiségű kalciumot visz be a szervezetébe, elegendő csak a D-vitamin szedése. Különösen a nagy mennyiségű D-vitamin bevitel nem igényel további kalciumot, mert azzal nő a hiperkalcémia kockázata.

Összegezve: vannak már jó készítmények, melyben megvannak a vitaminok megfelelő mennyiségben, azaz a D3 vitamin a K2 vitaminnal egyben.

Én reggeli után ajánlom bevenni a vitaminokat, mert a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért pici zsírbevitel szükséges a felszívódásához.

Ne kávé után vedd be, mert a kávé ki fogja mosni a szervezetedből.

Ha Bármilyen kétséged van, csináltass laborvizsgálatot, a háziorvosoddal, a laborvizsgálat során a 75 nm/l-es szint fogadható el normál tartománynak. (Semmelweis.hu)

Nem tudok róla, hogy bármilyen ellenjavallat lenne azzal kapcsolatban, hogy más gyógyszer mellett ne lehetne szedni a D-vitamint.

Fontos kiemelnem, hogy bár a D-vitamin bevitel nagyon fontos, de épp oly fontos az összes vitamin bevitele, a C-vitamin, az A-vitamin stb.

Megpróbáltam minden kérdésre választ adni!

Remélem segítettem!

A Zöld legyen Veled!🥬

Ölelés🥰
Mariann

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük