Mángoldos Soparnik
A tésztához
500 g finomliszt
4 ek olívaolaj
3 dl víz (langyos)
1 tk só
A töltelékhez
70 dkg mángold
5 db újhagyma (karikákra vágva)
1 csokor petrezselyem
15 dkg feta sajt
2 ek olívaolaj
1 tk só
négyszínű bors ízlés szerint
A tetejére
0.5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A tésztához
A mángold-leveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, erre nem lesz szükségünk. (Érdemes eltenni zöldségleveshez, mert nagyon finom ízt ad neki.)
A leveleket egymásra rakjuk, és csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet.
Berakjuk egy tálba.
A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz, megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 ek olívaolajat, és lazán összekeverjük.
Egy gáztepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk a sót.
Belerakjuk az olívaolajat, és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet (nekem 3 dl vizet vett fel a liszt).
Amikor megvagyunk, lisztezett deszkára tegyük a tésztát, és vágjuk két egyforma részre.
Az egyik részt tegyük a deszkára, s nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy kb. 2 cm-es sávot.
A mángoldos keverékre pedig morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
A másik darab tésztát a nyújtótáblán nyújtsuk ki kb.30 cm-es átmérőjű körré,és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
Szeleteljük mint a pizzát, és ehetjük is!
forrás:nosalty
0 hozzászólás