Mángold, egy igazi csodanövény
Most a Mángold következik a sorban, ismerkedjetek meg vele, ha van kedvetek:
A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. (Láttam is egy filmet, de hirtelen nem jut eszembe a címe…biztos beugrik majd pár nap múlva…, amiben egy éhező kisváros lakóinak, a szomszédos uradalomból, szekérre pakolva hozzák az életmentő élelmiszereket, több zsák gabona -gondolom búza-, házi kenyereket, és Mángoldot-jóóó sokat..) Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.A színe sokféle lehet, a levél a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjedhet, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses (ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás: A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen marék mángoldból készült turmixban megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
Egyszóval, Mángoldra fel! 😊
A Zöld legyen Veled!🥬🥬🥬
Ölelés🥰 – Mariann
0 hozzászólás