Menü

A legjobb tavaszi zöldségek és gyümölcsök

Veress Máté - ZöldVital
2019. 03. 27. 13:36:00

Jönnek a hosszú nappalok és a meleg idő. A téli hónapokban kialakulhat a vitaminhiány, ezt pedig mindenképpen pótolni kell tavasszal.

A spárga legkorábban februárban már megjelenik a boltokban, a piacon. Ez az egyik legegészségesebb zöldség. Nagyon gazdag fehérjeforrás és a kalóriatartalma is alacsony. Rengeteg rostot tartalmaz. Található benne C- és K-vitamin is. Ásványi anyagtartalma is magas (folsav, magnézium, kálium). A spárgát nagyon könnyű egy diétába beilleszteni, mivel gyorsan elkészíthető. Az egyik legideálisabb köretnek számít.

Az articsóka sajnos egy népszerűtlen zöldség, ennek ellenére viszont nagyon egészséges. Nagyon magas a rost, vas, magnézium, foszfor, kalcium, kálium, C-vitamin és folsavtartalma. Segíti a máj munkáját és csökkenti a koleszterinszintet. Az emésztési problémákat is enyhíti. Egy nagyon sokoldalú zöldség, lehet fogyasztani főve vagy akár sülve is.

A kivi rendkívül gazdag C-, E- és A- vitaminban is. Tartalmaz még flavonoidokat és ásványi anyagokat is. Magasabb a C-vitamin tartalma mint a narancsé és annyi kálium található benne mint egy banánban. Meggátolja a szabad gyököket, ezért érdemes minél több kivit fogyasztani rendszeresen.

A spenót egy rendkívüli tavaszi zöldség. A spenót egy igazi szuperélelmiszernek számít. Nagyon magas a C- és a K- vitamin tartalma. Tartalmaz folsavat, magnéziumot és vasat is. Csökkenti a rák kockázatát is. Segít megelőzni az egyes szívbetegségeket és a szürkehályogot is. Lehet fogyasztani párolva vagy főve is.

A retek nagyszerű C-vitamin forrás. Tartalmaz még káliumot és folsavat is. Nagyon megállja a helyét salátákban és szendvicsekben is. Elősegíti a vese egészséges működését valamint csökkenti a rák kialakulását. Nagyon jó az emésztésre, remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns.

A lime rendkívüli hatással van az emésztésre, javítja az immunrendszert a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően.

A vízitorma a káposztafélék családjába tartozik. Olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz mint a C-, B6-, E- és a K- vitamin, tartalmaz még kalciumot, vasat, magnéziumot és cinket is. Felhasználható szendvicsekhez és salátákhoz is. Diétákba is beépíthető könnyedén.

A földieper nagyon sok vitamint (C-, K-, B5 és B6-) és ásványi anyagot (mangán, folsav, kálium, réz, magnézium, omega-3) tartalmaz.
A legjobb tavaszi zöldségek és gyümölcsök

Keresés