Menü

Ismerd meg a fűnek látszó snidlinget

Zöldvital - Veress Máté
2019. 03. 06. 10:01:00

Sokkal enyhébb az íze a hagymánál, ezért kedvelik annyira sokan. Minden tavaszi illetve nyári ételt feldob. Még a virága is felhasználható és jól tűri a mélyhűtőt is.

A snidling a hagymafélék családjába tartozik és más néven metélőhagymának nevezik. Már a középkor óta használják a snidlinget hazánkban. Akár a teraszon vagy a konyhaablakban is lehet nevelni megfelelő öntözés mellett. Egy érdekesség, hogy ha répa mellé van ültetve, akkor annak a növekedésére jó hatással van. Nyáron nagyon gyönyörű virága van. Ha nincs kezelve vegyszerrel a virága, akkor azt el is lehet fogyasztani.
A snidling nagyon gazdag A- és C- vitaminban valamint tartalmaz kalciumot és vasat is. Mint az összes többi zöldnövény, ez is nagyon egészséges. Tisztítja a vért valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét és még az érelmeszesedést is segít meggátolni. A bélproblémák esetében is alkalmazható, viszont a túlzott fogyasztása akár gyomorfájdalommal is járhat. Nem ajánlott az ételekkel együtt főzni, mert a hő hatására elég hamar elveszti az aromáját. Mindig a főzési folyamat végén szabad hozzáadni az ételhez. Nagyon jó a halas és a májas ételekhez. Szendvicseken és hidegtálakon is nagyon jó a snidling. A snidling nagyon hamar elfonnyad, ilyenkor pedig az íze keserű lesz.

Egy különleges receptet is megismerhetsz most. Nézzük is a hozzávalókat:
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 1 dl tejföl
- só
- snidling tetszés szerint

A vajat meg kell olvasztani egy kis edényben, aztán megforrósítjuk benne a lisztet. Fel kell önteni 1 dl tejjel, aztán bele kell reszelni a sajtokat majd a tejfölt kell beletenni. Össze kell keverni, ha túl sűrű lett, akkor bele kell önteni a maradék tejet. Ezután tovább kell hígítani tejjel, tejföllel. Meg kell egy picikét sózni, aztán bele kell vágni a snidlinget és össze kell forralni. Ez a mártás nagyon jó lehet csirkemellhez is.
Ismerd meg a fűnek látszó snidlinget

Keresés