Menü

A fekete retek rendkívüli élettani hatásai

Veress Máté - ZöldVital
2019. 02. 21. 13:28:00

A fekete retek hazánkban is beszerezhető nagyon könnyedén. A hideg téli hónapokban szinte mindenhol lehet vele találkozni.

Ez kevésbé annyira népszerű mint a piros retek vagy a jégcsapretek pedig rendkívül egészséges ez is. A fekete retek egy valódi vitaminbomba és még sok hasznos hatóanyag található benne.
Nagyon gazdag C-, B1- és B2- vitaminokban a fekete retek de található még benne kalcium, vas, kálium, magnézium és foszfor is. Illóolajok, enzimek illetve flavonoidok is találhatóak benne. Nagyon pozitív hatással van a májra, aktiválja és regenerálja azt. Serkenti az epetermelést, ezért hozzájárul a méregtelenítéshez és a májtisztításhoz. Segít oldani az epehólyagban kialakult koleszterinkövet. Segít csökkenti az epehólyag gyulladást és tisztítja a vért is.

A feteke retek természetes vízhajtó, méregteleníti a szervezetet, támogatja a húgyúti rendszer egészségét.
A fekete retek segít stimulálni a gyomornedvek elválasztását. Nagyszerű antibakteriális hatása van, elpusztítja a kórokozókat az emésztőrendszerből. Segít az emésztési zavarok, a puffadás és a reflux esetén. Nagyon jó vírusellenes hatással rendelkezik. Már évszázadok óta használják a fekete retket köhögésre, torokfájásra, influenzára és megfázásra is.
A fekete retek nagyszerű lehet salátába, de főzve is nagyon hatásos lehet.   
A fekete retek rendkívüli élettani hatásai

Keresés