Fehérje a zöld levelekben

Szerző: orosz Közzétéve:

Kis koromban, amikor a fehérjékről volt szó (nem emlékszem pontosan, hogy a tévében hallottam-e vagy édesanyáméktól), de azt gondoltam, hogy a fehérje az csak egy fehér színű valami lehet, és azonnal összekötöttem azzal, hogy minden ami fehér (tej, túró, sajt, és kb ennyi), az a fehérje, más nem. Majd sokáig én tényleg így is gondoltam, aztán tanultam róluk, és rendesen rácsodálkoztam….hogy mi a szösz? a fehérje nem is az, aminek addig hittem. Csak néztem, amikor azt olvastam, hogy az elsőként azonosított fehérjealkotó aszparagint, a spárga növényből izolálták 1806-ban. Na ez kiverte a biztosítékot, Zöld növényben fehérje? Ilyen nincs..nincs és mégis van.

Ennyit a felvezetésről😊😊

Lássuk a valóságot, hogy néz ki a zöld levelek fehérjetartalma:

Minden fehérjemolekula egy-egy aminosavlánc. Esszenciális aminosavaknak nevezzük azt az aminosavat, amelyre ugyan szükségünk van, de a szervezetünk nem tudja azt előállítani, így a táplálékunk részeként kell a testünkbe bejuttatni. A táplálékunknak mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmaznia kell megfelelő mennyiségben.

Victoria Boutenko elvégezte helyettem a munkát, és utánanézett a zöld levelek tápanyagtartalmának. Örömmel olvastam a könyvében, hogy amelyik aminosavból az egyik levélben kevés, abból a másikban sok van, így ha változatosan fogyasztjuk a zöld leveleket, akkor kielégíthetjük velük a szervezetünk esszenciális aminosav- szükségletének egy részét.

Ide szívem szerint betennék egy táblázatot (de túl sok olyan latin szó lenne benne, ami esetleg összezavarhat), szépen leírja a zöld levelek aminosav tartalmát, amelyen azt láthatjuk (inkább elmondom a lényegét, ha nem sértődsz meg rajta😊 ), hogy 45 dkg zöld levél, az ajánlott napi mennyiséghez hasonló, vagy még annál is több aminosavat tartalmaz.

Nyilván nem fogsz elfogyasztani majd fél kiló zöld levelet naponta, és mivel nem is ez az egyedüli fehérje forrás az étkezésedben (mert ugye ott az állati eredetű fehérjék, mint tejtermékek, húsok, halak, valamint a növényi eredetű fehérjék: olajos magvak, hüvelyesek, gabonák, zöldségek is 😊😊😊 ), így nem is kell. Elég, ha megiszod a napi 70-80 gr zöldedet, ami abszolút kiegészíti a többi fehérjeforrásodat, így biztosan be tudod vinni a testedbe a megfelelő mennyiséget.

És hogy miért is fontosak a fehérjék?: nemcsak az izomsejtek, izomrostok számára szükségesek, hanem számos más funkciót is betöltenek a szervezetben!

Szervezetünkben sokféle fehérje található, és mind más-más funkciót lát el. Így például hozzájárulnak az enzimek aktivitásához, melyek elősegítik a testben a kémiai reakciókat, jeleznek a sejteknek, mit tegyenek, és azt mikor tegyék, sőt, ellátják a szervek közötti szállító feladatot is. Lehetővé teszik továbbá, hogy a szervezet védekezni tudjon a sérülésekkel, fertőzésekkel szemben, valamint segítenek az enzimek, hormonok, immunsejtjeink előállításában, és a mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak (ilyen a kollagén is).

A fehérjék tehát igen fontos biológiai szerepet játszanak, hiszen minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. A fontos fehérjékhez tartoznak az enzimek, a hormonok, az inzulin és a növekedési hormon is.

Na ezeket csak azért írtam, hogy tudd, miért is kell a fehérje a testednek.

A Zöld legyen Veled!🥬🥬🥬

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

Petikénk figyel a testére, reggel amikor kérdezem ki kér zöldet, ő az elsők között van a sorban. Imádjuk őt (is)!

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük