Az alfa-liponsav, és hatásai

Szerző: orosz Közzétéve:

Sziasztok 🙂
Mi az Alfa-liponsav, és miért fontos a szervezetünknek?
Az ALFA-LIPONSAV az egyik legsokoldalúbb antioxidáns. A főbb ismert antioxidánsok közül a liponsav rendelkezik azzal a kivételes képességgel, hogy mind vízoldékony, mind zsíroldékony közegben is képes kifejteni a hatását. Ennek az egyedülálló tulajdonságának köszönhetően a liponsav szervezetünk minden egyes sejtjébe képes eljutni, és számos korral járó krónikus betegség megelőzésében aktív szerepet lát el.
A természetes Forrásai:
Az élelmiszerek alfa-liponsav-tartalma jelentős mértékben függ attól, hogy hol termesztették az adott növényt, milyen volt a talaj minősége, milyen frissen fogyasztjuk, és hogyan készítjük el.
-brokkoli
-spenót
-kelbimbó
-cékla levél
-sörélesztő
Napjaink egyik nagy tömegeket érintő betegsége a cukorbetegség és a metabolikus szindróma (anyagcserezavar), amely betegség számos rizikófaktor együttes kombinációját jelenti: inzulin-érzékenység, magas koleszterin, magas vérnyomás és gyulladások. Ezek együttese ráadásul megnöveli a szív- és érrendszeri, valamint rákbetegség kockázatát.
Kutatási eredmények sokasága igazolja, hogy az alfa-liponsav egy hatékony összetevő az optimális vércukorszint fenntartásában, a metabolikus szindróma, az inzulin-érzékenység és az érrendszeri betegségeket jellemző állapotok, mint pl. az érfal-funkció (endotélium) javításában. Meggyőző eredményeket értek el vele glaukóma, szürkehályog, migrén, sztrók, idegrendszer-védelem, elhízás és daganat-megelőzéssel kapcsolatban.
Az alfa-liponsav egy inzulin utánzó anyag, amely növelni képes az inzulin rezisztens sejtek cukorfelvételét. A hasnyálmirigy által termelt inzulin segíti a vércukrot és aminosavakat a sejtjeinkbe eljutni, azonban a sejtek érzékenysége az inzulinra különböző okok miatt eltompulhat. Az inzulin-érzékenység helyreállítása visszaállítja a sejtek egészséges cukor- és aminosav anyagcsere háztartását.
A liponsav erőteljes antioxidánsként képes megakadályozni az idegek környezetének és vérellátásának sérülését.
A liponsav szervezetünk egyik legfontosabb antioxidánsa, részben azért is, mert képes a glutation termelődését regenerálni. A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő, szervezetünk belső antioxidáns rendszerének egyik kulcseleme. A máj nagy mértékben tartalmaz glutationt, ami jól mutatjafontos szerepét a szervezet méregtelenítési folyamataiban. Az alacsony glutation szint összefüggésbe hozható számos rákbetegséggel és a legyengült immunrendszerrel. A glutationt étrend-kiegészítőként hiába fogyasztjuk, ugyanis az emésztőrendszerünkben lebomlik, mielőtt a sejtjeinkhez eljutna.
Számos más fontos antioxidánst is képes újrahasznosítani úgy, mint a C- és E-vitamint, valamint Q10-et. A kutatók úgy gondolják, hogy ezáltal ezen antioxidánsok hatását fokozza, hogy azok kritikus betegségek pl. cukorbetegség, idegrendszeri megbetegedés, szívbetegség ellen küzdjenek. A rák kutatók figyelme egyre inkább az alfa-liponsavra összpontosul sokoldalú gyulladás csökkentő hatásai miatt. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy az elrákosodás láncszerű folyamatában több ponton közbeavatkozzon. Kísérleti vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak leukémia, tüdő, mell- és májdaganatok ellen.
Védelem az elhízás ellen :
Az alfa-liponsav jótékony sokoldalúan küzd a súlynövekedés és felesleges zsírlerakódás okai ellen. Agyunk működésére hatással van, hogy csökkentse az éhségérzetet, és ezáltal a kalória bevitelt. Optimalizálja a tápanyagból nyert energia felhasználását és a felesleges kalóriák elégetését. Túlsúlyos és elhízott emberek elveszítik érzékenységüket az inzulinra, amely megnövekedett vércukorszintet és a glikolízis folyamata által fokozott szövetkárosodást eredményez. Az alfa-liponsav feljavítja az inzulin-érzékenységet és ösztönzi a vércukor-felvételt, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. A májban csökkenti a zsírok termelődését és felhalmozódását, ezáltal segít megakadályozni a veszélyes, nem alkohol okozta máj elzsírosodást.
A liponsav védelmet nyújthat toxikus környezeti nehézfém szennyezések ellen. Ezeket a veszélyes anyagokat pl. arzén, kadmium, ólom, higany megköti és inaktív (nem reagens) anyagokká alakítja át, amelyeket a szervezet később képes kiüríteni. Tanulmány igazolta a liponsav idegrendszert megvédő hatását higanymérgezés esetén és a máj védelmét arzén és kadmium behatás esetén. Kevesebb jelenjen meg

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük