Menü

A vöröshagyma nagyszerű gyógyhatásai

Veress Máté - ZöldVital
2019. 03. 01. 15:00:00

Kevés ilyen jótékony hatással rendelkező növény van mint a vöröshagyma. A csípős ízét és illatát az allilszulfid vegyületnek köszönheti. A legtöbb hagymaféle mikrobaölő hatású vegyületeket tartalmaz, ezek közül a vöröshagyma allicint. 

Nagyon régóta alkalmazzák gyógyászati célokra a vöröshagymát külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban már használták a hurutos valamint a légúti megbetegedések kezelésére is. Magas vérnyomást is lehet vele kezelni valamint az emésztőrendszeri bántalmakat is. Napjainkban a vöröshagyma hatóanyagainak a kivonatait általában érelmeszesedésre szokták használni, de a szívproblémák csökkentésére is hatásos. Nyersen fogyasztva nagyon kedvező a koleszterinszintre.

Elsősorban levesek, főzelékek és húsételek ízesítésére szokták használni. Az egyik legjobb tavaszi vitaminforrás lehet a vöröshagyma. Nagyon jó a hagymaleves ami nagyon könnyen elkészíthető, finom és egészséges. Mivel nyákoldó hatása van, ezért asztmaellenes hatással is rendelkezik. Készíthető belőle tea is ami nagyon jó a köhögés ellen is. A hagyma külső levele nagyon hatásos a darázscsípések által okozott gyulladásra.
A vöröshagyma nagyszerű gyógyhatásai

Keresés