A vese és hólyagtisztító Csalán

Szerző: orosz Közzétéve:

Be kell vallanom, a következő gyógynövény, amit bemutatok nektek, nem volt mindig a szívem csücske! Gyerekkoromban párszor meggyűlt vele a bajom, órákon keresztül tudtam sajnálni magam, ha véletlenül belerohantam egy „csalánosba” .. persze csak amíg meg nem ismertem.

Aztán már kellő csípés után, kiokosodva, tisztelve a képességeit, megadtam neki a teret, azaz megtartottam a kellő távolságot. Akkoriban soha nem jutott eszembe, hogy valaha is hálás leszek a létezésének, sőt, örülni is fogok neki.

Őrület nem? na de térjünk rá az ősi ellenségből lett „barátra”, ami szinte minden betegségben segítséget nyújthat.

Szóval a csalán gyógyhatásai:
Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor, -és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban cukorbetegség, és magas vérnyomás tüneteinek enyhítésére is ajánlják. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Újabban – s nagyon helyesen – levélzöldségként is alkalmazzák, hiszen éppen, a vitaminhiányos időszakban, segíthet a szervezet ellátásában.Friss levélként fogyasztva- pl zöldturmix formájában- minden hatóanyag, ami benne van, hasznosulni tud.

Na eleget meséltem róla, hogy Te is megkedveld?

A Zöld legyen Veled!🥦🥬🍎

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük