A vegán étrend 7 meglepő előnye

Szerző: orosz Közzétéve:

A vegán étrend 7 meglepő előnye

A vegán étrend egyesek számára úgy tűnhet, hogy korlátozott lehetőségeket kínál, de valójában tele van tápanyagdús ételekkel. Bár a vegán étrend nem tartalmaz semmilyen állati eredetű vagy feldolgozott élelmiszert (nem tartalmaz tejterméket, sertéshúst, halat, csirkét stb.), a különféle gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonákból származó tápanyagok mennyisége mégis megfelel a napi táplálkozási szükségleteinknek. Lássunk néhány olyan előnyt a vegán étrenddel kapcsolatban, amelyekre talán nem is gondoltunk eddig!

1 Csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát.

A metabolikus szindróma a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához kapcsolódó tünetcsoport kifejezése, és jellemzően a túlsúlyhoz is kapcsolódik. Egy tanulmány kimutatta, hogy a magas zsírtartalmú és erősen feldolgozott élelmiszerek kerülése, valamint a teljes, növényi alapú vegán étrendre való összpontosítás segíthet ezeknek a kockázatoknak az csökkentésében.

2 Fenntarthatóbb környezeti szempontból.

Ugyanez a tanulmány, amely kimutatta a metabolikus szindróma kockázatának csökkenését, azt is alátámasztotta, hogy a vegán étrend fenntarthatóbb a környezet szempontjából. Az emberi fogyasztásra szánt állatok tenyésztése lényegesen több erőforrást igényel (víz, energia, állati takarmány), mint a növényi eredetű élelmiszerek betakarítása.

3 csökkenti a különböző gyulladásokat a szervezetünkben

A vegán étrendben található magas antioxidáns és fitonutriens szintről kimutatták, hogy képes leküzdeni a gyulladásokat a szervezetben. Mivel nagyon sok betegség és tünet kapcsolódik a gyulladásokhoz, a vegán diéta megelőző eszközként való alkalmazása egy újabb ok a vegán étrend kipróbálására.

4 Támogatja a fogyást

Tanulmányok szerint a vegán étrend hatékony segítség lehet a fogyásban. Ennek oka lehet a sok növényi alapú étel magas rosttartalma, a nagy mennyisége vagy a telítő hatása, valamint az a tény is közrejátszik ebben, hogy sok vegán táplálékforrásnak természetükből adódóan alacsony a kalóriatartalma. Bár a fogyáshoz továbbra is kalóriadeficitre van szükség, de a vegán étrend segíthet megkönnyíteni annak elérését.

5 Egyes ételekből sokkal többet is fogyaszthatunk

Az egyik ok, amiért a vegán étrend a fogyáshoz kötődik, az az, hogy bizonyos vegán ételek (például leveles zöldségek vagy magas víztartalmú gyümölcsök) még nagy mennyiségben is alacsony kalóriatartalommal bírhatnak. Ha ezeket a nagy mennyiségű, alacsony kalóriatartalmú ételeket választjuk, akkor nem csak jóllakhatunk, de azt az érzetet sem keltjük, hogy csökkentettük volna a kalóriákat, kihagytuk volna azokat az ízletes ételeket.

6 Javítja a teljesítményünket

Az egyik tanulmányt egy munkahelyen végezték el, hogy megismerjék a vegán étrend teljesítményünkre gyakorolt hatását. Ez kimutatta, hogy az alkalmazottak produktívabbak a növényi alapú étrendet követve. A vegán étrend ezen előnye nem csak azok számára lehet vonzó, akik hatékonyságukkal szeretnének kitűnni, hanem azoknak a munkaadóknak is, akik szeretnék megőrizni alkalmazottaik egészségét és teljesítőképességét. Ennek oka lehet a kevesebb stressz vagy a jobb mentális egészség, de ezen a területen további kutatásokat kell végezni.

7 Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

A vegán étrend talán legfontosabb előnye egy tanulmány szerint, hogy segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását. Legyen szó cukorbetegségről, szívbetegségről, magas vérnyomásról – sok ilyen betegség megelőzhető egészséges, növényi alapú étrenddel, illetve aktív életmóddal. Ha a hosszú élettartam a célod, gondoskodj róla, hogy étrended több növényi alapú élelmiszert tartalmazzon, hogy tested egészséges maradjon, és készen álljon céljaid elérésére.

Míg egyesek úgy gondolják, hogy a vegán étrend korlátozott lehetőségekkel bír, valójában nagyon kielégítő tud lenni, magas fehérjetartalmú, és rengeteg előnnyel jár. Még, ha nem is állunk készen arra, hogy teljesen átálljunk a vegán életmódra, próbáljunk meg néhány növényi alapú ételt belecsempészni a mindennapjainkba, és nézzük meg, hogy mi észrevesszük-e ezeket az előnyöket. Erre kiváló lehet a vegyszer mentes Zöld turmix !

Forrás: Claire Muszalski

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük