Menü

A rostszegény táplálkozás jelei

A rostszegény táplálkozás egyik fő jellemzője a székrekedés. Testünk azonban más tünetekkel is jelzi a problémát.

Az egyik árulkodó jel a nem megfelelő formájú széklet
Annak ellenére, hogy rendszeres a székletünk, még egyáltalán nem biztos, hogy elegendő mennyiségű rostot fogyasztunk. Ilyenkor ugyanis, ha bélmozgásunk nem megfelelő, akkor bogyókra, illetve kavicsokra emlékeztető formájú székletet eredményezhet. Ez pedig szinte biztos jele annak, hogy nem fogyasztunk elegendő rostmennyiséget.

Puffadás
Ha túl kevés rostot fogyasztunk, akkor bizony felfúvódhatunk. Ez esetben az elfogyasztott étel túl lassan jut át az emésztőrendszeren, aminek köszönhetően van ideje megerjedni a belekben, ez pedig puffadáshoz és székrekedéshez vezethet. Fontos tudni azonban, hogy a túl sok rost fogyasztása is okozhat puffadást.

Étkezést követően nagyon hamar megéhezünk
Ha főétkezések után már egy-két órával úgy érezzük, hogy megint éhesek vagyunk, akkor ez gyakran annak a jele, hogy nem fogyasztunk elegendő mennyiségű rostot.

Étkezés után elálmosodunk
Ha a szokásosnál nagyobb, kiadósabb étkezés esetén után elálmosodunk, akkor abból még nincs igazán nagy probléma. Abban az esetben, ha ez minden egyes étkezésnél megtörténik, akkor annak bizony lehet a rostszegény táplálkozás az oka.

A rostszegény táplálkozás jelei

Keresés