Menü

Ismerd meg a nagyszerű római salátát

Veress Máté - ZöldVital
2019. 03. 19. 09:56:00

Az egyik legjobb tavaszi saláták közé tartozik a római saláta. Vastag levelei miatt nagyon frissítő hatással rendelkezik. A római saláta nagyon jól tűri a meleget és rendkívül magas a vitamin (C-, K-, A- vitamin) és ásványi anyag (folsav, kalcium, kálium, foszfor, vas) tartalma.

Nagyszerű energetizáló és gyulladáscsökkentő antioxidáns a római saláta. A római saláta tartalmazza a napi K-vitamin szükséglet másfélszeresét. Tartalmazza az A-vitamin szükséglet 58%-át, a C-vitamin szükséglet 45%-át. Nagyon sok rostot tartalmaz, ezenkívül még rendkívül alacsony a kalória tartalma. Többféle B-vitamint is tartalmaz (B1-, B2-, B3- illetve B6- vitamint).  

C-vitamin és betakarotin tartalma miatt megelőzhető vele a koleszterin oxidációjának megelőzését. Nagyon magas a rost tartalma ez pedig segít eltávolítani a vastagbélből a felhalmozódott epe sót. A folsav tartalma magas. A magas K-vitamin tartalma miatt megelőzhető vele a csontritkulás, ezáltal csökkenthető vele a csonttörések lehetősége. Nagy szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében is a római saláta a magas káliumtartalma miatt. Akik minél több salátát fogyasztanak azoknál a hölgyeknél csökken a csípő törés esélye. A K-vitamin megakadályozza az idegsejtek oxidációját, éppen ezért használható az Alzheimer-kór gyógyításában illetve megelőzésében. Jótékony hatással rendelkezik bizonyos máj és prosztata daganatok esetében is.   
Ismerd meg a nagyszerű római salátát 

Keresés