Menü

Nagyszerű lehet salátákba a patiszon!

Zöldvital
2018. 06. 27. 14:59:00

Általában minden tökféle nyersen fogyasztva is jó ám mégsem fogyasztja senki sem mivel eléggé íztelen zöldségek. A tökfélét ízét a sütés-főzés hozza ki magából. Ha szeretnéd, finommá, még egészségesebbé tenni a salátáidat, akkor válaszd a patisszont.

A patiszon magyar neve csillagtök ám csak kevesen szólítják így. Csak 1968 óta termesztik itt Magyarországon. Az 1-2 kilós sárgás héjú patisszonok átmérője úgy 10-22 cm körüliek. A patiszonnak alacsony az energiatartalma. Nagyon kevés zsírt tartalmaz, a víztartalma 90% fölött van valamint tartalmaz még fehérjét és szénhidrátot is. Magának a termésnek nem jelentős a vitamintartalma. Egy kis C-vitamin található benne. A patiszon magja viszont annál inkább egészséges mivel tartalmaz A-vitamint, omega-3 zsírsavat, vasat, cinket és foszfort is. A mag nélküli fiatal termését főként savanyúságnak szokták eltenni. A többi fajta tökféléhez képest jobban tűri a szárazságot, mivel a földbe hatoló gyökerei ellátják vízzel ha esetleg az ültetője megfeledkezne a locsolásáról. A nagyon jó terméshez viszont rendszeresen kell locsolni, gyomlálni és trágyázni, meg fogja hálálni.
A patiszon élettani hatásai.

Tartalomhoz tartozó címkék: Zöldség

Keresés