Menü

Egy különleges gyümölcs a licsi

Zöldvital
2019. 01. 31. 14:04:00

A licsit másnéven licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának nevezik. Rendkívül egészséges gyümölcs a licsi. Nagyon finom íze mellet nagyon magas a C-vitamin tartalma is. A gyümölcs dió nagyságú, kerekded és ovális alakú.

A héja vöröses és pikkelyes. A gyümölcshúsa hófehér és zselés állagú. Az íze édes az ananászhoz hasonlít. A gyümölcshús közepén egy fekete mag található. A licsi csak a humuszos és vízzel ellátott talajt szereti. A licsit magról vagy ivartalanul szokták szaporítani. Fajtától függően a licsi 5-10 éves korában kezd el teremni és akár évi 120 kg gyümölcsöt is teremhet.
A licsinek nagyon magas a C-vitamin tartalma, de B1-vitamint is tartalmaz. Található még benne kalcium, vas és foszfor is. Többféleképpen is fogyasztható a licsi. Nyersen is fogyasztható, de akár befőtt is készíthető belőle. Természetes módon, nyersen a legjobb. A termésének a húsából nagyon jó fagylalt vagy szirup készíthető. A kimagozott licsi nagyon jó lehet salátákba, desszertekhez vagy süteményekhez. A kínai orvoslás szerint nagyon pozitív hatással van a bélműködésre és fájdalomcsillapító hatása is van. A licsiből készített tea állítólag nagyon jó hasmenés ellen is. A friss licsi akár 1 hétig is eláll, ezután elveszti a színét és a zamatát. A gyümölcshúsa olyan flavonoidokkal van tele amelyek segítenek megelőzni a daganatok kialakulását. A licsi védelmet nyújt a stroke valamint a vérnyomás és szívritmuszavar kialakulásában. Már napi 1 pohár licsi lé segíthet a pulzusszám helyrehozásában. Segíti az emésztést is de a gyomorégés és a gyomorproblémák ellen is nagyon hatásos. Megnöveli a szervezet energiaszintjét és a jó közérzethez is hozzájárul. Hozzájárul a csontok egészségéhez és erősségéhez. Kevés kalóriát tartalmaz ami diéta esetén nagyon jó. A licsi csökkenti a bőr zsírosságát, ezért kevesebb lesz az esély arra, hogy a pattanások kialakulnak. Javítja a vérkeringést és megvédi a bőrt a káros UV sugaraktól.
Egy különleges gyümölcs a licsi    
 

Keresés