A köszvény kialakulásának okai

Szerző: orosz Közzétéve:

Tudjátok miért nevezték régen a köszvényt a „gazdagok betegségének”?

Azért, mert elsősorban azok a férfiak szenvedtek tőle, akiknek módjukban állt sokat (főleg húst) enni és sok alkoholt inni.

Napjainkban is, egyre gyakoribb betegséggé vált. A helytelen életmód következtében kialakuló „jóléti szindrómával” gyakran jár együtt.

Az ízületekben húgysavkristályok rakódnak le, melyek gyulladást provokálnak.

A fájdalmas ízületi gyulladásból fakadó duzzanat miatt, mely bőrpírral, melegséggel, lázzal is járhat, hírtelen, sokszor éjszaka, elviselhetetlennek tűnő fájdalom lép fel. Ez az akut köszvényes roham. Főként az öregujj alapízületét érinti, de más ízületben is előfordulhat.

Mi is az a húgysav: az emberben a húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontási végterméke. A purin vegyületek fehérje tartalmú táplálékkal kerülhetnek a szervezetbe, illetve az elhalt sejtek lebomlása során lebomló nukleinsavból képződhetnek.

Emésztés során a fehérjék nagy része húgysavvá alakulva kerül a keringésbe.

A normál húgysavszint vénás vérben:
• férfiaknál: 220-420 µmol/l
• nőknél: 140-340 µmol/l

Mi okozhat emelkedett húgysavszintet?
• A húgysavszintet döntően az életkor, a nem és a táplálkozás befolyásolja.

• Az elhízás, a nagy mennyiségű fehérjében gazdag (pl. vörös húsok, belsőségek, cukros üdítőitalok, tenger gyümölcsei, finomított cukrok, koffein tartalmú ételek, italokból fakadó) táplálkozás, a fokozott alkoholfogyasztás szintén növelik a vér húgysavszintjét. Bizonyos gyógyszerek (pl. thiazid típusú vízhajtók) is növelhetik a húgysavszintet. Vesebetegeknél, cukorbetegeknél csökken a vese húgysavkiválasztása, így nő a vérben a húgysav mennyisége.

• Bizonyos anyagcsere-betegségekben, leukémiában, rosszindulatú daganatok kemoterápiája vagy sugárterápiája következtében a húgysav termelődése fokozott.

Mit okozhat az emelkedett húgysavszint?
• Az emelkedett húgysavszint ízületi problémákhoz, köszvényhez vezethet. A húgysav az ízületeken kívül felhalmozódhat a vesékben, vesekövet okozhat. A magas húgysavszint nagyon szoros kapcsolatban áll más betegségekkel. Ilyen az elhízás, a magas vérnyomás betegség, a cukor anyagcsere zavara-cukorbetegség, magas vérzsírszint („jóléti” szindróma) vagy bizonyos vesebetegségek. Az emelkedett húgysavszint ezek előrejelzője lehet, illetve rizikófaktorként szerepelhet.

Mit tehetünk?
• A megfelelő diéta alapvető fontosságú:Kerüljük a magas húgysavtartalmú ételeket (fent felsoroltak) és az alkoholfogyasztást.

• Megfelelő testsúly kialakítása, fenntartása elengedhetetlen, továbbá nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, és bő vizeletürítés.

• Akut köszvényes roham esetén gyulladáscsökkentő szerek segíthetnek, ha természetes gyulladáscsökkentőt szeretnél, ilyen például a kurkuma.

• Étkezésünkbe vezessük be a zöld levelek fogyasztását, a zöldturmix méregtelenít, és feltölt ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Ha turmixodba még kurkumát is raksz, azzal folyamatosan csökkented a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatokat.

A Zöld legyen Veled!🥬🥬🥬

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük