Menü

A hasznos zellergumó

Zöldvital - Veress Máté
2019. 02. 18. 15:09:00

A zellert már a görögök is előszeretettel fogyasztották, mivel már akkor egy nagyon jól ismert gyógynövény és fűszernövény volt. Rendkívül jó vízhajtó hatással rendelkezik és még ízletessé is teszi az ételeket.

A zeller a petrezselyemmel együttvéve az erős vízhajtó hatású növények közé tartozik. Még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa a vesékből. A zeller nagyon sok nátriumot tartalmaz de található még benne, kalcium, vas, foszfor, magnézium és kálium is. A zeller serkenti a veseműködést. Emésztési panaszok és étvágytalanság esetén is szokták alkalmazni. A benne található hatóanyagok erősítik az immunrendszert.
Akkor érvényesülnek a legjobban a gyógyhatásai ha nyersen fogyasztjuk. A gumója mellet a felső része is nagyon hasznos. Nyersen felhasználható salátákhoz, de nagyon jó fűszere lehet a leveseknek illetve a mártásoknak.
Nagyon finom a zellerkrémleves amit nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Aki vizelethajtásra szeretné használni az készíthet belőle teát.
Ha nyomásra nagyon puha akkor valószínűleg rothadt lett, mivel hajlamos arra ha nincs megfelelően tárolva. Mindenképpen hűvös helyen kell tárolni a zellergumót. Akinek nincs tároló helye az mélyhűtőben is tárolhatja.
A hasznos zellergumó

Keresés