A Hashimoto betegség

Szerző: orosz Közzétéve:

Hashimoto betegségről ejtsünk pár szót, mert többen írtatok nekem azzal kapcsolatban, hogy ihattok-e zöldturmixot, akár fodros kel-ből, ha eme betegség kíséri az életeteket. Megpróbáltam nektek teljesen leegyszerűsíteni, kivettem azokat a latin szavakat, amik összezavarhatnak (mivel forrásként, a saját kútfőn kívül, az endokrinközpont hivatalos oldalát használtam, az orvosi oldalak ugyebár tele vannak latin szavakkal, amit nehéz értelmezni, ha nem tanultál latint, ezért gondoltam segítek, hogy meg is értsd, amit írok). Amiket benne hagytam, azoknak a jelentését leírtam, hogy ne találkozz olyan szóval, amit nem értesz meg teljesen. (A betegség a nevét Hasimoto Hakaru japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le a betegséget)

A Hashimoto étrendi kezelésében többféle irányelvet is ismerünk, ám egységes szakmai irányelv még nem született. Egy friss tanulmány felhívta a figyelmet a szelén pótlására, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szerepére egyaránt.

A Hashimoto egy gyulladásos, autoimmun eredetű pajzsmirigy betegség (autoimmun jelentése: az immunrendszer a szervezet saját sejtjeit ellenségként ismeri fel, majd ugyanúgy küzd ellenük, mint a kórokozókkal szemben, azaz harcol a szervezet saját sejtjei ellen). Hosszú ideig lappanghat, észrevétlenül, azaz okozza a tüneteket, de nem annyit és olyan mértékben, hogy felfigyeljenek rá!

A leggyakoribb pajzsmirigybetegségként tartják számon. Nők körében jóval gyakoribb, mint férfiakban, átlagosan minden 25.-31. nő autoimmun pajzsmirigybeteg.

Ez azért ijesztő nem?

100 nőből 4 Hashimoto beteg, akár tud róla akár nem…ha nem tud róla, akkor csak a tüneteit tapasztalja…és akár okolja magát, miért nem tud lefogyni..

A Hashimoto tünetei változatosak lehetnek, a hajhullástól kezdve a hízékonyságig terjednek. A pajzsmirigy hormonok hatással vannak a növekedésre,és az anyagcsere állapotára is. A páciensek zöme túlsúllyal, nehéz fogyással is küzd.

A hashimoto tünetei:

• hajhullás
• fáradékonyság
• ingerlékenység
• hízékonyság
• koncentrációs zavarok és még sorolhatnám..

A Hashimoto betegség kezelésében lényeges szerepe van a hormonpótlásnak, mely mellett az étrend sem elhanyagolható. Sok esetben a terápia kiegészítéseként javasolt szelén, cink, vagy jódpótlást is étrendi változtatásokkal lehet megoldani. A megfelelő étrenddel meg lehet támogatni a pajzsmirigy működését, ám a betegek egyéni érzékenységét is minden esetben figyelembe kell venni, hiszen a Hashimoto betegséghez sok esetben társulhat valamilyen ételintolerancia.

Zöldség- és gyümölcsfogyasztás szerepe

A Hashimoto betegség étrendjének alapját az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások adják, tehát napi több adag zöldség- és gyümölcsfogyasztás, magas rosttartalmú köretek és zsírszegény fehérjeforrások. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek, amelyek kimondottan jótékony hatásúnak bizonyulnak a pajzsmirigy működésére.

A mennyiségi zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen eleme a diétának, hiszen gazdagok antioxidánsokban (az antioxidáns olyan vegyület, ami a sejtek anyagcserefolyamatai során keletkező, káros szabad gyököket hatástalanítja- ezek a szabad gyökök felelősek a szövetek károsodásáért, majd az esetlegesen ebből fakadó daganatos megbetegedések kialakulásáért.) , vitaminokban, gyulladáscsökkentő anyagokban, és erősítik az immunrendszert. Egy tanulmány szerint a napi több adag gyümölcs és zöldség elfogyasztása csökkenti a Hashimoto, vagy pajzsmirigy alulműködés kialakulásának kockázatát.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek a pajzsmirigy működését befolyásolhatják, ilyenek a keresztesvirágú zöldségek, vagy a szójakészítmények. Az ezekben található giotrogén anyagok a pajzsmirigy működését, a hormonok hatását befolyásolhatják kedvezőtlen módon. Ezek mind feltételes módban vannak, azaz nem állítják biztosan, hogy ez így van, ez egy bizonytalan feltételezés….

Ilyen növények lehetnek például:

• kelkáposzta
• bordás kelkáposzta
• fehér répa
• köles
• fehér káposzta
• brokkoli
• kelbimbó
• karfiol
• szójabab

A jód felszívódását gátolják, így jódhiányos betegek esetén, pajzsmirigy alul-működéshez vezethet a keresztesvirágúak nagy mennyiségű fogyasztása.

Tehát ha Jódhiányos betegségben szenvedsz, akkor nagy mennyiséget nem, de egy normál mennyiséget elfogyaszthatsz belőle. A Hashimoto ritkán jár jódhiánnyal, így a giotrogén növények nem feltétlen okoznak egészségügyi kockázatot!!

Saját vélemény: én egy normál adaggal mindenképp próbálkoznék, hisz sokkal több jótékony hatása van a Zöldnek, mint a „bizonytalan talán, hogy befolyásolhatja….” de ki-ki maga döntse el, én nem szeretnék senkit se Rá, sem pedig Le beszélni róla!

Remélem választ adtam a kérdésedre.Természetesen még hátra vannak az olajos magvak, a köretek, a pékárú és egyéb finomított élelmiszerek, amikről nem beszéltem, de elsősorban a zöldekről kérdeztetek, és gondolom így is elég volt végig olvasnod!

A Zöld legyen Veled🥬🥬🥬

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük