Menü

A dió az egyik legértékesebb gyümölcs

Veress Máté - ZöldVital
2019. 03. 11. 14:53:00

A dió nem csupán nagyon finom, hanem egészséges is. A dió legfontosabb része a dióbél, de akár a héját is fel lehet használni. Egy nagyon sokoldalú gyümölcsről van szó. Nagyon sok vitamint is tartalmaz a dió.

Magas az A-, E- és B- vitamin tartalma is. Tartalmaz tiamint ami ideg és izomvédő hatással rendelkezik, valamint serkenti a növekedést. A diófa levél frissen nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Nagyon jó tea készíthető belőle, ami leginkább bőrproblémákra ajánlott. A dió nagyon gazdag magnéziumban, káliumban de található benne fluor, mangán és réz is. Segíthet a vérképzésben is. A benne található szelén sokat segít a szívizom gyengeség ellen is, sőt még az immunrendszert is erősíti. A dióban gazdag étrend nagyon jó a lábadozó betegeknek.

A diómagban és a dióbélben omega-3 zsírsav és telítetlen zsírok találhatóak. Nagyon kedvező hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az erek állapotát is javítja. A dió támogatja az agyműködést és még a koncentrálóképességet is növeli. Elég magas a kalóriatartalma, ezért nem ajánlott belőle nagyon sokat fogyasztani. Nagyon gazdag a dió cserzőanyagokban, a belőle készült tea pedig hatásos lehet gyomorhurutra és hasmenésre. A dióban nagyon értékes olajak találhatóak amelyek nagyon hatásosak vérszegénységre is. A diófa levél segíthet a hajhullás megfékezésében. Úgy naponta 3-5 dióbél fogyasztása ajánlott.
A dió az egyik legértékesebb gyümölcs

Keresés