Menü

A csicsóka egy rendkívüli növény

Zöldvital
2018. 06. 13. 11:28:00

Régebben a „szegények krumplijának” nevezték a csicsókát aminek a gyökérzete körte alakú vastag gumók. A burgonyához érdemes hasonlítani. A csicsóka Észak-Amerikában őshonos növény és a XVII. században került Európába. 

Nagyon sokféleképpen fogyasztható akár nyersen vagy salátákban. Akár párolhatod, főzhetsz belőle szószt, de még turmixot is készíthetsz belőle naranccsal, citrommal, almával és mézzel.
A csicsóka és a csicsókakészítmények fogyasztása sok fruktózt tartalmaz. A fruktóz nagyobb édesítőereje kisebb energiabevitellel segíti a szervezet erősödését. Sokkal lassabban szívódik fel a glükóznál, ezért stabilizálja a vércukorszintet. A rendszeres csicsókafogyasztás csökkentheti a vér húgysavszintjét, ezáltal megelőzhető vele az elhízás, köszvény, vesekő és a szívkoszorúér betegség. Gyakorlatilag az egész évben fogyasztható zöldségféle.
A csicsóka élettani hatásai.

Tartalomhoz tartozó címkék: Zöldség

Keresés