Blog

ūü•¨Az AIP di√©t√°r√≥lūü•¨

Annyi f√©le di√©ta l√©tezik, gondoltam n√©zz√ľk meg ŇĎket egyes√©vel, hogy igaz√°b√≥l melyik mit takar.
Nem besz√©lve arr√≥l, hogy mindegyikben elengedhetetlen a Z√∂ld-fogyaszt√°s..ami egy√©bk√©nt sok ember sz√°m√°ra szinte kivitelezhetetlen, mert egyszerŇĪen nem hajland√≥ megenni‚Ķ(√©n sem szerettem a r√°gcs√°l√≥s form√°j√°ban),‚Ķ.
A megold√°s most is a Z√∂ld-turmixūüėä
√Čn p√©ld√°ul eg√©sz √©letemben, √∂sszesen nem ettem annyi z√∂ldet, sem z√∂lds√©get, mint az elm√ļlt 6 √©v alatt. Komolyan mondom..40 √©v alatt kevesebbet vittem be, mint most a 6 √©v alatt, √©s ez a turmixnak k√∂sz√∂nhetŇĎ.
Igazából nem is ismerek olyan diétát, amelynek nagy része nem a zöldekre támaszkodna.
De legyen az elsŇĎ √©trend, amit megn√©z√ľnk az Autoimmun Protokoll:


Pár dolog, amit az AIP diétáról tudni érdemes
Az autoimmun protokoll √©trend (AIP) kifejezetten az√©rt lett kifejlesztve, hogy enyh√≠tse a test autoimmun betegs√©g√©bŇĎl eredŇĎ t√ľneteket √©s gyullad√°st. De mit lehet enni, amikor az ember ilyen √©trenden van √©s milyen bizony√≠tott elŇĎnyei vannak?
Autoimmun betegs√©g eset√©n a beteg immunrendszere hib√°san a saj√°t sz√∂veteit t√°madja √©s puszt√≠tja el. A gyullad√°s nagyon gyakori autoimmun betegs√©g eset√©n. T√∂bbek k√∂z√∂tt elŇĎfordulhat pikkelys√∂m√∂r, √≠z√ľleti gyullad√°s √©s lupus.
N√©zz√ľk meg, mi az AIP √©trend √©s hogy milyen √©teleket lehet vagy nem lehet fogyasztani, ha valaki ezt az √©trendet szeretn√© k√∂vetni. Tov√°bb√° azokr√≥l a tudom√°nyos bizony√≠t√©kokr√≥l is be k√≠v√°n sz√°molni, amelyek al√°t√°masztj√°k az AIP √©trend hat√©konys√°g√°t az autoimmun betegs√©gek kezel√©s√©ben √©s gy√≥gy√≠t√°s√°ban.


Mi is pontosan az AIP étrend?
A paleolit autoimmun protokollnak is nevezett AIP √©trend egy szigor√ļbb form√°ja a paleolit √©trendnek (aminek egy√©bk√©nt alapanyaga h√ļs, hal, z√∂lds√©gek, magvak √©s di√≥f√©l√©k).
A diétának célja a gyulladást okozó ételek eliminálása és a tápanyagokban gazdag élelmiszerek bevitelének növelése.
Az AIP √©trend azon az elm√©leten alapszik, hogy az autoimmun betegs√©gek az √ļn. ‚Äělyukas b√©l‚ÄĚ szindr√≥ma miatt alakulnak ki, amit m√°s n√©ven intesztin√°lis autointoxik√°ci√≥nak neveznek (azaz √∂nm√©rgez√©s a beleken kereszt√ľl).
Azt felt√©telezik, hogy a b√©lfalon apr√≥ ‚Äělyukak‚ÄĚ keletkeznek, amiken kereszt√ľl a t√°pl√°l√©k visszasziv√°rog a testbe. Ez azt√°n az immunrendszert t√ļlmŇĪk√∂d√©sre k√©szteti, √©s t√©vesen elkezdi a saj√°t test sz√∂veteit megt√°madni.
A magas t√°panyag√©rt√©kŇĪ √©telek fogyaszt√°s√°nak √©s a gyullad√°skeltŇĎ √©telek mellŇĎz√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen az AIP di√©t√°val seg√≠thet√ľnk a beleken keletkezŇĎ ‚Äělyukakat‚ÄĚ meggy√≥gy√≠tani. √ögy v√©lik, a di√©ta seg√≠t:
√ļjraind√≠tani az immunrendszert
megelŇĎzni az autoimmun v√°laszt
enyh√≠teni az autoimmun betegs√©gek t√ľneteit
megelŇĎzni egy m√°sodlagos autoimmun betegs√©g kialakul√°s√°t
Amikor valaki belev√°g az AIP √©trendbe, p√°r h√©tig √©rdemes nagyon szigor√ļan betartani az elŇĎ√≠r√°sokat √©s azt√°n sz√©pen lassan vezetni vissza az √©trendbe a mellŇĎz√∂tt √©teleket.
Ennek az az oka, hogy l√°ssuk, kiv√°lt-e b√°rmilyen reakci√≥t az adott √©tel, amikor visszavezetj√ľk az √©trend√ľnkbe. Amennyiben igen, akkor √©rdemes ezt az √©lelmiszert√≠pust hossz√ļt√°von is mellŇĎzni az √©trendbŇĎl.


AIP étrendben fogyasztható ételek
Idetartoznak:
-a h√ļs √©s hal, lehetŇĎleg ne nagyipari √°llattart√°sb√≥l
-a z√∂lds√©gek, z√∂ld levelesek (kiv√©ve a burgonyavir√°g√ļak rendj√©be tartoz√≥k ‚Äď pl. paradicsom, -a padlizs√°n, paprika √©s krumpli)
-az édesburgonya
-a gy√ľm√∂lcs (kis mennyis√©gben)
-a kókusztej
-az avokádó, olíva- és kókuszolaj
-a tejmentes erjesztett √©telek, mint p√©ld√°ul kombucha, k√≥kusztejbŇĎl k√©sz√ľlt kefir, savany√ļ
-a káposzta és kimchi
-a méz vagy juharszirup (de csak alkalmanként, kis mennyiségben)
-a friss fŇĪszern√∂v√©nyek, mint p√©ld√°ul bazsalikom, menta √©s oreg√°n√≥
-a zöld-tea és gyógyteák
-a csontleves
-az ecetfélék, mint például alma- és balzsamecet


AIP √©trendben ker√ľlendŇĎ √©telek
Idetartoznak:
-az √∂sszes gabonaf√©les√©g, mint p√©ld√°ul a zab, rizs √©s b√ļza
-az összes tejtermék
-a toj√°s
-a h√ľvelyesek, mint p√©ld√°ul a bab √©s f√∂ldimogyor√≥
-a burgonyavir√°g√ļak rendj√©be tartoz√≥ z√∂lds√©gek (paradicsom, padlizs√°n, paprika √©s krumpli)
-az √∂sszes cukor √©s √©des√≠tŇĎszer (kiv√©ve a m√©z esetenk√©nti haszn√°lata)
-a vaj
-az összes olaj (kivéve avokádó, kókusz és olíva)
-az ételadalékok
-az alkohol


Kapcsolat a belek állapota és az autoimmun betegségek között

Sz√°mos tudom√°nyos bizony√≠t√©k van arra, hogy a b√©lrendszer √°llapota √∂sszef√ľgg√©sben √°ll a gyullad√°sos megbeteged√©sekkel.
Egy 2012-es tanulm√°ny azzal a felt√©telez√©ssel √°llt elŇĎ, hogy a belekben t√∂rt√©nŇĎ bakteri√°lis n√∂veked√©s kapcsolatban √°llhat a gyullad√°sos √©s autoimmun megbeteged√©sekkel.
Ez a 2014-es kutat√°s elismeri, hogy a b√©lfal feh√©rjecsatorn√°k h√°l√≥zat√°b√≥l √°ll. R√©szletesen kifejtik, hogy milyen m√©rt√©kben √©s hogyan van hat√°ssal egy esetleges gyullad√°s a b√©lfalra. Tov√°bb√° arra is eml√≠t√©st tesz, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √©telallergi√°k is m√©g por√≥zusabb √°llag√ļv√° tehetik a b√©lfalakat.
A tanulm√°ny azt a konkl√ļzi√≥t vonta le, hogy a b√©lfalak probl√©m√°i igenis √∂sszef√ľgg√©sben √°llnak az autoimmun betegs√©gekkel. Ez bizonyos szempontokb√≥l al√°t√°masztja a ‚Äělyukas b√©l‚ÄĚ szindr√≥ma elm√©let√©t, ami az AIP √©trendet t√°mogat√≥kt√≥l sz√°rmazik.
Azonban a tanulm√°nyban azt is kijelentik, hogy tov√°bbi vizsg√°latok sz√ľks√©gesek ahhoz, hogy megerŇĎs√≠ts√©k, hogy a b√©lfalak diszfunkci√≥i elsŇĎdleges kock√°zati faktork√©nt vannak-e jelen a gyullad√°sos betegs√©gek kialakul√°s√°ban.
A legfontosabb azonban az, hogy figyelj√ľnk √©s hallgassunk a test√ľnk jelz√©seire. Amennyiben azt √©rezz√ľk, hogy a di√©ta b√°rmelyik eleme nem megfelelŇĎ sz√°munkra, azt hagyjuk ki az √©trendbŇĎl √©s alak√≠tsuk a saj√°t szervezet√ľnk mŇĪk√∂d√©s√©hez, helyettes√≠ts√ľk. A di√©t√°k jelentŇĎs r√©sze tudom√°nyos alapokra √©p√ľl, azonban nem hanyagolhat√≥ el az empirikus √ļt sem, ettŇĎl lesz szem√©lyre szabott.

A Zöld legyen Veled!
√Ėlel√©s Mariann

Forr√°s: https://www.medicalnewstoday.com /

Szólj hozzá

Az e-mail c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk