Blog

“Nem tudok lefogyni, mert IR-es vagyok”

Sokszor hallhatjátok, vagy olvashatjátok azt „hogy nem tudok lefogyni, mert IR-es vagyok”. De mit is jelent az „IR” azaz „Inzulinrezisztencia”? rögtön ki is fejtem, hogy megértsd:

Az Inzulint (ami egy hormon), a szervezet (a hasnyálmirigy), akkor kezd termelni, amikor az elfogyasztott szénhidrátok emésztése során felszívódva a cukor (glükóz) magasabb mennyiségben megjelenik a vérben.

Az inzulin segíti elő, hogy a cukor a vérből bejusson a szövetek sejtjeibe energiaforrásnak, emellett gátolja, hogy a szervezet a zsírszövetekből mobilizáljon energiát. A vérben a cukor szintje ennek hatására csökken, és egy normál szinten belül marad.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a sejtek valamilyen okból érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben. A glükóz emiatt nem képes megfelelő mennyiségben bejutni a sejtekbe, a kívánatosnál több cukor marad a vérben, a vércukorszint magasabbra emelkedik. Ezt érzékelve a hasnyálmirigy növeli az inzulintermelést, hogy elérje a szükséges mennyiségű cukor bejutását a sejtek működéséhez. Egy határig képes erre, anélkül, hogy tartósan magas vércukorszint vagy más, észrevehető tünetek jelentkeznének.
E szakaszban az inzulinrezisztencia még cukorbetegség nélkül áll fenn. Ha a hasnyálmirigy hosszabb ideig fokozott működésre kényszerül, inzulintermelő sejtjei kimerülhetnek, az inzulintermelés visszaesik, és – az inzulinrezisztencia mellett – megjelenik a tartósan magas vércukorszint és egyéb tünetek, azaz kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Ennek hátterében genetikai hajlam is meghúzódhat, az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Emellett a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot. Ugyancsak fokozhatja a veszélyt az, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-ellátottsága.

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak lehetnek, az alábbi tünetek megjelenése esetén érdemes gondolni rá:
• cukros ételek vagy nagy mennyiségű ételek elfogyasztása után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavar
• gyakori éjszakai felébredés, rossz alvás
• alvás közben jelentős izzadás
• késői reggeli vagy étkezés kimaradás esetén ingerlékenyég, izzadás, remegés, feszült hangulat
• rendszertelen menstruáció , menstruáció elmaradása
• teherbe esési nehézség, meddőség,
• sikertelen fogyókúrák;
• korábbihoz képest változatlan életmód testsúlygyarapodást okoz;
• gyakori cukoréhség
• mozgás közben vércukorszint leesés
• ciszták a petefészekben (PCO)A fenti tünetek a legtöbb esetben nem együtt vannak jelen.

Kezelés:
Azonnali életmódváltás, az étrend alapja a hozzáadott cukor kerülése, fehér lisztes termékek fogyasztásának minimalizálása (én azt mondanám, hogy a teljes elhagyása), és a rostban bő táplálkozás.(Javaslom, hogy napi 2x-i étkezést ki kell váltanod zöldturmixszal, a zöld levelek segítenek a normális vércukor, és inzulinszint megtartásában, és az elegendő rost bevitelében.)

Gyógyulási esélyek:
Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek. Ám a hajlam ilyenkor sem szűnik meg. Tudni kell azt is, hogy az azonnali gyógyulás gyakorlatilag elképzelhetetlen, javulás ugyanis csak akkor várható, ha valaki hosszú távon, azaz legalább fél-egy éven keresztül figyel táplálkozására, és a testmozgást sem hanyagolja el. Ellenkező esetben a probléma nem múlik el, és komolyabb betegség – 2-es típusú diabétesz – is kialakulhat.

A Zöld legyen Veled!🥬🌷🍐

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

forrás:
https://cukorbetegseg-inzulin.hu/…/inzulinrezisztencia…
https://www.endokrinkozpont.hu/inzulinrezisztencia
https://www.hazipatika.com/betegs…/inzulinrezisztencia/765

2021 május végétől, én segítek nektek a zöld turmixhoz szükséges zöld levelek rendelésében (megsúgom aktívan részt veszek a kertészeti munkákban is, a zöld leszedésében, valamint csomagolásában), és a kiszállítás lebonyolításában.
Most pedig, hogy miért is csinálom: ha még nem ismernél: 23 évet dolgoztam a megyei kórházban, láttam az "árnyoldalát" az életnek. Sokat gondolkodtam, hogyan lehetne segíteni, mielőtt megtörténik a baj..tudod, mielőtt ott kötsz ki, hogy beteg vagy, legyengült, és akár magatehetetlen.. gyerekeknél ez számomra még szörnyűbb volt....imádom a gyerekeket..
Egész életemben másoknak segítettem, de sajnos csak már akkor, amikor beteg volt, amikor elérte valamilyen fájdalom, vagy szenvedés.
Most az a Célom, hogy segítsem megelőzni a bajt, hogy megmutassak egy utat, amin ha elindulsz, egészségesebb lehetsz, energikusabb, és elkerülheted a betegségek nagy részét.
Azért vagyok, hogy segítsek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük