Blog

A D-vitamin hiány veszélyei

Aki ismer, az tudja, hogy az életem fő célja az, hogy tudjak segíteni másoknak. Így volt ez a majd 20 év alatt, amíg a kórházban dolgoztam (nagyon szerettem, tényleg beleadtam szívem lelkem, a gyerekeket egyébként is imádom, és nekem volt megtisztelő, hogy segíthettem nekik..a gyereksürgősségi részleg…ahol dolgoztam, mindig a szívem csücske marad), és így van ez most is. Igaz most már nem a betegségek leküzdésében segítek ( na jó, néha abban is), hanem inkább a megelőzésben. Elcsépeltnek tűnhet, de azt gondolom, még mindig nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogyan előzzük meg a betegségeket (lehet az banális, de fájdalmas, vagy súlyos ..és végzetes).

Akár hiszitek, akár nem, néha még én is meglepődöm, a kutatásaim közben. Nem úgy kutatok, mint egy tudós🧐🤓🤪 , hanem pl tudom, hogy a D-vitamin hiánya, rengeteg betegségben ront az általános állapoton, azt is tudom, hogy magas dózisban kell szedni influenzás stb megbetegedések esetén, és, hogy ősztől tavaszig kötelezővé tenném a szedését nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is és így tovább..nem részletezem, mert úgyis olvashatod pár sorral lejjebb . De ha ezt csak én mondom nektek, mint volt „mezei nővérke” (csak így hívtam magam anno 🙃😅😂 ), akkor nem biztos, hogy odafigyeltek rám.. ezért szoktam mindig kutatni abban a témában, ami épp foglalkoztat. Ki mondta, mit mondott, mikor mondta, milyen kutatások támasztják alá.

Most olyat találtam, aminek pár mondatán én is meglepődtem, de olvassátok el Ti:

A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

A D-vitamin ugyanis hormonként funkcionál a szervezetben, hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő-, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is nő: a cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, multiplex sclerosis, reuma, daganatok stb.

Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5 százalékuké igen súlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban.

2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. Az adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin szintjét normalizálni.

Sajnálatosnak nevezte, hogy ez a probléma évtizedek óta ismert, mégsem ment még át a szakmai gyakorlatba. 2006 óta érvényben van az a szakmai irányelv, miszerint a vesebetegek D-vitamin szintjét normalizálni kell. Ennek ellenére egy 2013-ban végzett felmérés szerint a magyar vesebetegek 3%-a kapott D-vitamint (na erről pl nem tudtam). Szerinte erre fel kell hívni az orvosok figyelmét, és a betegeket is tájékoztatni kell. Azt tanácsolja, hogy háziorvosukkal beszéljék meg ezt a lehetőséget, írassanak fel receptre D-vitamint. Ez azért is tanácsos, mert több készítményt is lehet recept nélkül kapni, de az adagolást érdemes orvossal megbeszélni.

Tévhit:
A multivitamin tartalmaz D-vitamint megfelelő mennyiségben – ez nem igaz.

A gyógyszerellenesek szerint egyen mindenki pl. szardíniát, csukamájolajat, lazacot, gombát stb. és tudja D-vitamin szükségletét fedezni – ezekből hatalmas mennyiséget kéne enni naponta, tehát élelmiszerrel nem lehet bevinni a szükséges mennyiséget.Semmelweis Médiasarok 2015. január 20.

Nos, tudom, nem minden a zöldről szól, fontos, de vannak rajta kívül más fontos dolgok is, mint pl ez. Kérlek, kezd el szedni a D-vitamint.

Mellette:

A Zöld legyen Veled!🥦🥬🍎

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

2021 május végétől, én segítek nektek a zöld turmixhoz szükséges zöld levelek rendelésében (megsúgom aktívan részt veszek a kertészeti munkákban is, a zöld leszedésében, valamint csomagolásában), és a kiszállítás lebonyolításában.
Most pedig, hogy miért is csinálom: ha még nem ismernél: 23 évet dolgoztam a megyei kórházban, láttam az "árnyoldalát" az életnek. Sokat gondolkodtam, hogyan lehetne segíteni, mielőtt megtörténik a baj..tudod, mielőtt ott kötsz ki, hogy beteg vagy, legyengült, és akár magatehetetlen.. gyerekeknél ez számomra még szörnyűbb volt....imádom a gyerekeket..
Egész életemben másoknak segítettem, de sajnos csak már akkor, amikor beteg volt, amikor elérte valamilyen fájdalom, vagy szenvedés.
Most az a Célom, hogy segítsem megelőzni a bajt, hogy megmutassak egy utat, amin ha elindulsz, egészségesebb lehetsz, energikusabb, és elkerülheted a betegségek nagy részét.
Azért vagyok, hogy segítsek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük