Egy csokor petrezselyem szinte mindenbe tökéletes…

Szerző: orosz Közzétéve:

Egy tegnapi receptről eszembe jutott, hogy nem írtam még Nektek valamiről, rájössz, a következő mondatból, hogy miről?

Mindamellett, hogy rettentő egészséges (lent kifejtem, hogy miért), ritka finom illatot és ízt ad a húslevelesnek, vagy a petrezselymes, piros-paprikás újburgonyának, vagy a tavaszi salátáinknak, és a többi, jelen fel nem sorolt ételnek 😊. Na kitaláltad? Igen ez a petrezselyem.

Egy csokor petrezselyem szinte mindenbe tökéletes…(jó a tejbegrízbe nem😊 ). Ez volt az első zöldség, a répán kívül, amit gyerekkorom óta ismerek. Meg persze a karalábé.. hisz ezekkel találkoztam a vasárnapi ebédnél.. az aranyló húsleves elengedhetetlen része volt a hétvégi menünknek (meg persze a rántott hús, amit mi, csak lapos húsnak hívtunk😊 ). Én is főzöm szinte minden héten, őrizve a tradíciót, és persze mert finom. Jó én már másképp csinálom, hisz az első felfőtt habos levet leöntöm (a húsból kifőtt káros anyagok mint pl húgysav, ezen módon megszabadulunk) és tisztított vízzel teszem föl újra, majd szín tele pakolom zöldséggel, a férjem kérésére még paradicsomot is teszek bele..na meg még Úristen mennyi mindent😊

Most, amint látjátok, van kis időm nosztalgiázni, amit ki is használtam (éééés azonnal kibújik belőlem a „kisorosz”), de ígérem már rá is térek a tárgyra, jöjjön akkor a mai főszereplőnk, a Petrezselyem!

Gyógyhatásai:
Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat −apiina, apigenin, luteolin−, illóolajat –eugenol, limonén, myristicin–, és furokumarint. A petrezselyem fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Vizelethajtóként segít megelőzni a húgyúti fertőzések és a vesekő megjelenését. Enyhíti a gyomorpanaszokat és az emésztési zavarokat: megszabadít a bélben pangó gázoktól, mérsékli a hányingert, ösztönzi az anyagcserét, tisztítja a májat, támogatja a szervezet méregtelenítését.
Hatásos ellenszere a fertőzéseknek, klorofiltartalma révén részt vesz a baktériumok és gombák elpusztításában. Csökkenti a magas vérnyomást, óvja az érfalakat, javítja és szabályozza a vérkeringést. Antioxidáns flavonoidjai megkötik a szervezet sejtjeinek korai öregedését, a daganatsejtek képződését és elszaporodását, valamint a gyulladásokat és többféle betegség kialakulását elősegítő szabad gyököket.

Na szóval, amikor beleteszed a turmixodba, akkor tudd, hogy egy csodaszert iszol. Hogy miért a turmixot említettem?-csak mert a főzés során, elveszíti azon tulajdonságai nagy részét, amik a leírt jótékony hatásait okozzák.

A főtt ételekkel fogyasztott petrezselyem kulináris élvezetet ad, míg a nyersen, zöldturmixba téve, egészéget. Mindkettőt szeretettel ajánlom!

A zöld legyen Veled!🍀☘️🌿🍃

Ölelés🥰🥰🥰
Mariann

Kategóriák: BLOG

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük