đ„ŹAz AIP diĂ©tĂĄrĂłlđ„Ź
Annyi fĂ©le diĂ©ta lĂ©tezik, gondoltam nĂ©zzĂŒk meg Ćket egyesĂ©vel, hogy igazĂĄbĂłl melyik mit takar.
Nem beszĂ©lve arrĂłl, hogy mindegyikben elengedhetetlen a Zöld-fogyasztĂĄs..ami egyĂ©bkĂ©nt sok ember szĂĄmĂĄra szinte kivitelezhetetlen, mert egyszerƱen nem hajlandĂł megenniâŠ(Ă©n sem szerettem a rĂĄgcsĂĄlĂłs formĂĄjĂĄban),âŠ.
A megoldĂĄs most is a Zöld-turmixđ
Ăn pĂ©ldĂĄul egĂ©sz Ă©letemben, összesen nem ettem annyi zöldet, sem zöldsĂ©get, mint az elmĂșlt 6 Ă©v alatt. Komolyan mondom..40 Ă©v alatt kevesebbet vittem be, mint most a 6 Ă©v alatt, Ă©s ez a turmixnak köszönhetĆ.
Igazåból nem is ismerek olyan diétåt, amelynek nagy része nem a zöldekre tåmaszkodna.
De legyen az elsĆ Ă©trend, amit megnĂ©zĂŒnk az Autoimmun Protokoll:
Pår dolog, amit az AIP diétåról tudni érdemes
Az autoimmun protokoll Ă©trend (AIP) kifejezetten azĂ©rt lett kifejlesztve, hogy enyhĂtse a test autoimmun betegsĂ©gĂ©bĆl eredĆ tĂŒneteket Ă©s gyulladĂĄst. De mit lehet enni, amikor az ember ilyen Ă©trenden van Ă©s milyen bizonyĂtott elĆnyei vannak?
Autoimmun betegsĂ©g esetĂ©n a beteg immunrendszere hibĂĄsan a sajĂĄt szöveteit tĂĄmadja Ă©s pusztĂtja el. A gyulladĂĄs nagyon gyakori autoimmun betegsĂ©g esetĂ©n. Többek között elĆfordulhat pikkelysömör, ĂzĂŒleti gyulladĂĄs Ă©s lupus.
NĂ©zzĂŒk meg, mi az AIP Ă©trend Ă©s hogy milyen Ă©teleket lehet vagy nem lehet fogyasztani, ha valaki ezt az Ă©trendet szeretnĂ© követni. TovĂĄbbĂĄ azokrĂłl a tudomĂĄnyos bizonyĂtĂ©kokrĂłl is be kĂvĂĄn szĂĄmolni, amelyek alĂĄtĂĄmasztjĂĄk az AIP Ă©trend hatĂ©konysĂĄgĂĄt az autoimmun betegsĂ©gek kezelĂ©sĂ©ben Ă©s gyĂłgyĂtĂĄsĂĄban.
Mi is pontosan az AIP étrend?
A paleolit autoimmun protokollnak is nevezett AIP Ă©trend egy szigorĂșbb formĂĄja a paleolit Ă©trendnek (aminek egyĂ©bkĂ©nt alapanyaga hĂșs, hal, zöldsĂ©gek, magvak Ă©s diĂłfĂ©lĂ©k).
A diétånak célja a gyulladåst okozó ételek eliminålåsa és a tåpanyagokban gazdag élelmiszerek bevitelének növelése.
Az AIP Ă©trend azon az elmĂ©leten alapszik, hogy az autoimmun betegsĂ©gek az Ășn. âlyukas bĂ©lâ szindrĂłma miatt alakulnak ki, amit mĂĄs nĂ©ven intesztinĂĄlis autointoxikĂĄciĂłnak neveznek (azaz önmĂ©rgezĂ©s a beleken keresztĂŒl).
Azt feltĂ©telezik, hogy a bĂ©lfalon aprĂł âlyukakâ keletkeznek, amiken keresztĂŒl a tĂĄplĂĄlĂ©k visszaszivĂĄrog a testbe. Ez aztĂĄn az immunrendszert tĂșlmƱködĂ©sre kĂ©szteti, Ă©s tĂ©vesen elkezdi a sajĂĄt test szöveteit megtĂĄmadni.
A magas tĂĄpanyagĂ©rtĂ©kƱ Ă©telek fogyasztĂĄsĂĄnak Ă©s a gyulladĂĄskeltĆ Ă©telek mellĆzĂ©sĂ©nek köszönhetĆen az AIP diĂ©tĂĄval segĂthetĂŒnk a beleken keletkezĆ âlyukakatâ meggyĂłgyĂtani. Ăgy vĂ©lik, a diĂ©ta segĂt:
ĂșjraindĂtani az immunrendszert
megelĆzni az autoimmun vĂĄlaszt
enyhĂteni az autoimmun betegsĂ©gek tĂŒneteit
megelĆzni egy mĂĄsodlagos autoimmun betegsĂ©g kialakulĂĄsĂĄt
Amikor valaki belevĂĄg az AIP Ă©trendbe, pĂĄr hĂ©tig Ă©rdemes nagyon szigorĂșan betartani az elĆĂrĂĄsokat Ă©s aztĂĄn szĂ©pen lassan vezetni vissza az Ă©trendbe a mellĆzött Ă©teleket.
Ennek az az oka, hogy lĂĄssuk, kivĂĄlt-e bĂĄrmilyen reakciĂłt az adott Ă©tel, amikor visszavezetjĂŒk az Ă©trendĂŒnkbe. Amennyiben igen, akkor Ă©rdemes ezt az Ă©lelmiszertĂpust hosszĂștĂĄvon is mellĆzni az Ă©trendbĆl.
AIP étrendben fogyasztható ételek
Idetartoznak:
-a hĂșs Ă©s hal, lehetĆleg ne nagyipari ĂĄllattartĂĄsbĂłl
-a zöldsĂ©gek, zöld levelesek (kivĂ©ve a burgonyavirĂĄgĂșak rendjĂ©be tartozĂłk â pl. paradicsom, -a padlizsĂĄn, paprika Ă©s krumpli)
-az édesburgonya
-a gyĂŒmölcs (kis mennyisĂ©gben)
-a kĂłkusztej
-az avokĂĄdĂł, olĂva- Ă©s kĂłkuszolaj
-a tejmentes erjesztett Ă©telek, mint pĂ©ldĂĄul kombucha, kĂłkusztejbĆl kĂ©szĂŒlt kefir, savanyĂș
-a kåposzta és kimchi
-a méz vagy juharszirup (de csak alkalmanként, kis mennyiségben)
-a friss fƱszernövények, mint példåul bazsalikom, menta és oregånó
-a zöld-tea és gyógyteåk
-a csontleves
-az ecetfélék, mint példåul alma- és balzsamecet
AIP Ă©trendben kerĂŒlendĆ Ă©telek
Idetartoznak:
-az összes gabonafĂ©lesĂ©g, mint pĂ©ldĂĄul a zab, rizs Ă©s bĂșza
-az összes tejtermék
-a tojĂĄs
-a hĂŒvelyesek, mint pĂ©ldĂĄul a bab Ă©s földimogyorĂł
-a burgonyavirĂĄgĂșak rendjĂ©be tartozĂł zöldsĂ©gek (paradicsom, padlizsĂĄn, paprika Ă©s krumpli)
-az összes cukor Ă©s Ă©desĂtĆszer (kivĂ©ve a mĂ©z esetenkĂ©nti hasznĂĄlata)
-a vaj
-az összes olaj (kivĂ©ve avokĂĄdĂł, kĂłkusz Ă©s olĂva)
-az ételadalékok
-az alkohol
Kapcsolat a belek ållapota és az autoimmun betegségek között
SzĂĄmos tudomĂĄnyos bizonyĂtĂ©k van arra, hogy a bĂ©lrendszer ĂĄllapota összefĂŒggĂ©sben ĂĄll a gyulladĂĄsos megbetegedĂ©sekkel.
Egy 2012-es tanulmĂĄny azzal a feltĂ©telezĂ©ssel ĂĄllt elĆ, hogy a belekben törtĂ©nĆ bakteriĂĄlis növekedĂ©s kapcsolatban ĂĄllhat a gyulladĂĄsos Ă©s autoimmun megbetegedĂ©sekkel.
Ez a 2014-es kutatĂĄs elismeri, hogy a bĂ©lfal fehĂ©rjecsatornĂĄk hĂĄlĂłzatĂĄbĂłl ĂĄll. RĂ©szletesen kifejtik, hogy milyen mĂ©rtĂ©kben Ă©s hogyan van hatĂĄssal egy esetleges gyulladĂĄs a bĂ©lfalra. TovĂĄbbĂĄ arra is emlĂtĂ©st tesz, hogy a kĂŒlönbözĆ Ă©telallergiĂĄk is mĂ©g porĂłzusabb ĂĄllagĂșvĂĄ tehetik a bĂ©lfalakat.
A tanulmĂĄny azt a konklĂșziĂłt vonta le, hogy a bĂ©lfalak problĂ©mĂĄi igenis összefĂŒggĂ©sben ĂĄllnak az autoimmun betegsĂ©gekkel. Ez bizonyos szempontokbĂłl alĂĄtĂĄmasztja a âlyukas bĂ©lâ szindrĂłma elmĂ©letĂ©t, ami az AIP Ă©trendet tĂĄmogatĂłktĂłl szĂĄrmazik.
Azonban a tanulmĂĄnyban azt is kijelentik, hogy tovĂĄbbi vizsgĂĄlatok szĂŒksĂ©gesek ahhoz, hogy megerĆsĂtsĂ©k, hogy a bĂ©lfalak diszfunkciĂłi elsĆdleges kockĂĄzati faktorkĂ©nt vannak-e jelen a gyulladĂĄsos betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄban.
A legfontosabb azonban az, hogy figyeljĂŒnk Ă©s hallgassunk a testĂŒnk jelzĂ©seire. Amennyiben azt Ă©rezzĂŒk, hogy a diĂ©ta bĂĄrmelyik eleme nem megfelelĆ szĂĄmunkra, azt hagyjuk ki az Ă©trendbĆl Ă©s alakĂtsuk a sajĂĄt szervezetĂŒnk mƱködĂ©sĂ©hez, helyettesĂtsĂŒk. A diĂ©tĂĄk jelentĆs rĂ©sze tudomĂĄnyos alapokra Ă©pĂŒl, azonban nem hanyagolhatĂł el az empirikus Ășt sem, ettĆl lesz szemĂ©lyre szabott.
A Zöld legyen Veled!
ĂlelĂ©s Mariann
ForrĂĄs: https://www.medicalnewstoday.com /
0 hozzĂĄszĂłlĂĄs