đ„ŹA spenĂłtđ„Ź
TalĂĄn minden zöld közĂŒl a spenĂłt az amit a vilĂĄgon a legtöbben fogyasztunk.
FelhasznĂĄlĂĄsa tekintetĂ©ben elĆnyösebb ha nyersen fogyasztjuk, mivel sok oxĂĄlsavat tartalmaz, ami meggĂĄtolja a vesĂ©ben Ă©s a hĂșgyutakban a kĆkĂ©pzĆdĂ©st.
A spenĂłtban nagy mennyisĂ©gƱ kĂĄlium van, ami kĂ©pes a szervezetet megszabadĂtani a felesleges folyadĂ©ktĂłl. MĂĄs, magas cinktartalmĂș növĂ©nyekkel egyĂŒtt a spenĂłt is segĂtsĂ©g lehet a fĂ©rfiak termĂ©ketlensĂ©gĂ©ben, illetve a nĆk szĂŒlĂ©si nehĂ©zsĂ©geiben. KrĂłmtartalma nagyban szabĂĄlyozza a hasnyĂĄlmirigy inzulintermelĂ©sĂ©t, Ă©s tĂĄmogatja a mĂĄj mĂ©regtelenĂtĂ©sĂ©t.
Alacsony energiatartalmĂĄnak köszönhetĆen a fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©trendben is bĂĄtran fogyaszthatĂł. Ahogy a legtöbb zöldsĂ©g, a spenĂłt is nagyon gazdag Ă©lelmi rostokban, melyek ĂĄtmossĂĄk a bĂ©lrendszert, megszabadĂtanak a lerakĂłdott salakanyagoktĂłl, Ăgy nem csak az anyagcserĂ©t teszik gyorsabbĂĄ, de a puffadĂĄst is megszĂŒntethetik.
Ălettani jelentĆsĂ©ge a magas vitamin, ĂĄsvĂĄnyi sĂł Ă©s nyomelem tartalmĂĄnak köszönhetĆ, ugyanis ez a zöld, leveles âcsodanövĂ©nyâ kitƱnĆ forrĂĄsa a következĆ anyagoknak: A-, C-, E-, B2-, B6 -Ă©s K-vitamin, mangĂĄn-, folsav (B9-vitamin), magnĂ©zium, vas, rĂ©z, kalcium, kĂĄlium, foszfor, cink, tovĂĄbbĂĄ Ă©lelmi rostok, növĂ©nyi fehĂ©rjĂ©k. Ezen kĂvĂŒl ismert forrĂĄsa az omega-3 zsĂrsavaknak, niacinnak, Ă©s szelĂ©nnek.
A paraj igen gazdag B-vitaminokban, melyek fokozzĂĄk a zsĂrok Ă©s a szĂ©nhidrĂĄtok megemĂ©sztĂ©sĂ©t. A spenĂłtban megtalĂĄlhatĂł termĂ©szetes sĂł csökkenti a vĂ©r cukortartalmĂĄt, Ăgy kifejezetten hasznos tĂĄplĂĄlĂ©k cukorbetegsĂ©gben szenvedĆk szĂĄmĂĄra.
A kutatĂłk legalĂĄbb tizenhĂĄrom fĂ©le flavonoid vegyĂŒletet azonosĂtottak a spenĂłtban, melyek jĂłl kiegĂ©szĂtik az antioxidĂĄnsok Ă©s mĂĄs daganatellenes hatĂłanyagok egĂ©szsĂ©gmegĆrzĆ szerepĂ©t azĂĄltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatĂv kĂĄrosodĂĄsĂĄt. Több kĂsĂ©rletben alkalmaztak spenĂłtkivonatokat kĂŒlönbözĆ daganatos sejtek kezelĂ©sĂ©re Ă©s bebizonyosodott, hogy a spenĂłt kivonatai lassĂtjĂĄk a gyomorrĂĄk sejtek sejtosztĂłdĂĄsĂĄt.
RemĂ©lem ezek utĂĄn ti is oda fogtok figyelni, hogy elegendĆ mennyisĂ©gƱ spenĂłtot hasznĂĄljatok a turmixotokban!đ„Źđ
0 hozzĂĄszĂłlĂĄs