đŸ„ŹA cukorbetegsĂ©grƑlđŸ„Ź

SzerzƑ: orosz KözzĂ©tĂ©ve:

Sziasztok!💚
A mai napon a cukorbetegsĂ©grƑl szeretnĂ©nk Ă­rni nektek, hiszen ez az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegsĂ©g.

Hogy alakul ki a cukorbetegség?

Ahhoz, hogy megĂ©rtsĂŒk mikĂ©nt is alakul ki a cukorbetegsĂ©g tisztĂĄzni kell azt, hogy a cukornak milyen szerepe van a szervezetĂŒnkben.
A sejtek legfƑbb forrĂĄsa a szƑlƑcukor az az a glĂŒkĂłz. Ez a legtöbb esetben abbĂłl a tĂĄplĂĄlĂ©kbĂłl szĂ­vĂłdik fel, amit elfogyasztunk nap, mint nap, a többit pedig a mĂĄj segĂ­t elƑállĂ­tani egyĂ©b forrĂĄsokbĂłl (pl. aminosavak, tejsav Ă©s mĂĄs cukorfajtĂĄk).
A glĂŒkĂłz belĂ©p a szervezet sejtjeibe a vĂ©r segĂ­tsĂ©gĂ©vel, a legtöbb sejttĂ­pus esetĂ©ben inzulin segĂ­tsĂ©gĂ©vel. Az inzulin Ășgy viselkedik a vĂ©rben, mint egy kulcs, ami kinyitja, azokat a kapukat ahol a glĂŒkĂłz betud jutni a sejtekbe. TehĂĄt az inzulin csökkenti a vĂ©rcukorszintjĂ©t a vĂ©rben. Ha a vĂ©rcukorszint csökken, az inzulin felszabadulĂĄsa is csökken a hasnyĂĄlmirigybƑl.
A mĂĄj cukortĂĄrolĂłkĂ©nt Ă©s elƑállĂ­tĂłkĂ©nt viselkedik. Amikor alacsony a vĂ©rcukorszint, de nincs lehetƑsĂ©g evĂ©sre, a mĂĄj felszabadĂ­tja a tĂĄrolt glĂŒkĂłzt (Ă©s szĂŒksĂ©g esetĂ©n Ășjonnan is elƑállĂ­t), ezĂĄltal normĂĄl tartomĂĄnyban tartja a vĂ©rcukorszintet.
Akkor lesz valaki cukorbeteg, ha ez a folyamat a szervezetĂ©ben zavart szenved Ă©s ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtbe, felhalmozĂłdik a vĂ©rĂĄramban. Ez csak akkor jöhet, lĂ©tre HA a hasnyĂĄlmirigyĂŒnk nem termel elĂ©g inzulint Ă©s ezt hĂ­vjuk 1-es tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©gnek!
Ha viszont a sejtek vĂĄllnak Ă©rzĂ©ketlennĂ© (rezisztenssĂ©) inzulin glĂŒkĂłzbejuttatĂł hatĂĄssal szemben abban az estben alakul ki a 2-es tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©g.


1-es tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©g?!

ÁltalĂĄban gyerekeknĂ©l Ă©s fiataloknĂĄl alakulhat ki. Elpusztulnak a hasnyĂĄlmirigy inzulintermelƑ sejtjei, ezĂ©rt kĂ­vĂŒlrƑl bevitt inzulinpĂłtlĂĄsra van szĂŒksĂ©g egy egĂ©sz Ă©let sorĂĄn. Az inzulin hiĂĄnya miatt a vĂ©rcukor nem tud a sejtekbe bejutni, hanem a vĂ©rben marad, Ă©s magas vĂ©rcukorszintet eredmĂ©nyez.
Mivel a sejtek Ă­gy Ă©heznek, fehĂ©rjĂ©ket Ă©s zsĂ­rokat alakĂ­tanak ĂĄt cukorrĂĄ, az Ă©hezĂ©s elkerĂŒlĂ©sĂ©re. EgyrĂ©szt a zsĂ­rĂ©getĂ©s egyik mellĂ©ktermĂ©kekĂ©nt felszaporodĂł ketontest miatt, mĂĄsrĂ©szt magas vĂ©rcukorszint miatt a vizelettel tĂĄvozĂł cukor Ă©s a nagy mennyisĂ©gƱ folyadĂ©kvesztĂ©s miatt kiszĂĄradĂĄst Ă©s kĂłmĂĄt okozhat.
Jellegzetes tĂŒnetei:
– sok vizelet
– fogyĂĄs
– szomjĂșsĂĄg


2-es cukorbetegég?!

ÁltalĂĄban felnƑtt korban alakulhat ki. Itt nem pusztulnak el az inzulintermelƑ bĂ©ta sejtek, de ilyenkor sincs meg a megfelelƑ inzulinhatĂĄs.
Akik legfƑkĂ©ppen Ă©rintettek, azok a szemĂ©lyek, akik tĂșlsĂșlyosak, az elhĂ­zĂĄs jeleit tapasztaljĂĄk, Ă­gy a sĂșlyfelesleg a legfontosabb rizikĂłfaktorai a betegsĂ©gnek. Fontos megjegyezni, hogy a tĂĄplĂĄlkozĂĄs a kulcs a kialakulĂĄsĂĄban, Ă©s a kezelĂ©sĂ©ben is.
Mivel a cukorbetegsĂ©g e tĂ­pusĂĄnĂĄl van inzulin, a vĂ©rcukorĂ©rtĂ©k lassabban emelkedik, Ă©s a tĂŒnetek is mĂĄsabbak:
– vĂ©gtagok zsibbadĂĄsa
– nehezen gyĂłgyulĂł sebek
– bƑrviszketĂ©s
– romlĂł lĂĄtĂĄs

A cukorbetegség kezelése:
Fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség kezelése egy élet åt tartó kötelezettség. Rendszeres vércukorszint mérés, egészséges tåplålkozås, rendszeres mozgås és esetleg rendszeres gyógyszeres kezeléssel is jår.
A cukorbetegség és a Zöld turmix:
Sokszor kapunk kĂ©rdĂ©seket, hogy lehetsĂ©ges-e cukorbetegeknek fogyasztani a zöld turmixot?! A vĂĄlaszunk az, hogy igen, de csak akkor ha gondosan kivĂĄlasztjuk az összetevƑket.
A nagy mennyisĂ©gƱ rost amit tartalmaz egy napi zöld turmix, segĂ­t a szervezetnek, hogy lassabban alakuljanak ĂĄt a szĂ©nhidrĂĄtok cukorrĂĄ Ă­gy hirtelen glĂŒkĂłz emelkedĂ©s nem fordul elƑ.
A zöldturmix a vĂĄsĂĄrlĂłi visszajelzĂ©sek alapjĂĄn is valĂłban normĂĄl tartomĂĄnyban tartja a vĂ©rcukorszintet, de termĂ©szetesen ehhez az is kell, hogy a direkt cukros, Ă©s a fehĂ©r lisztes Ă©teleket elkerĂŒld.

Receptek:

80 gramm zöld levél
1 banĂĄn
1 marék åfonya
vĂ­z80 gramm zöld levél,

50 gramm ananĂĄsz (friss),
2 szĂĄrzeller

2 evƑkanál (elƑre áztatott) chia mag
1 körte
vĂ­z80 gramm zöld levél
75 gramm fekete ĂĄfonya
egy fél szårzeller
2 eper
3 evƑkanál zabpehely
vĂ­z

RemĂ©lem tudtam nektek segĂ­teni! Ne felejtsĂ©tek el, azĂ©rt vagyunk, hogy segĂ­tsĂŒnk nektek! Ha bĂĄrmilyen kĂ©rdĂ©setek lenne keressetek bennĂŒnket bizalommal!
A ZöldVital csapata
PĂ©ter

đŸ„ŹA Zöld legyen veletek!đŸ„Ź
Ha szeretnĂ©d megosztani recepted,tanĂĄcsot szeretnĂ©l kĂ©rni, Ă©rdeklƑdnĂ©l csatlakozz Facebook-csoportunkhoz.
Ha még nem tetted meg Like-old Facebook oldalunkat is.

KategĂłriĂĄk: BLOG

0 hozzĂĄszĂłlĂĄs

Vélemény, hozzåszólås?

Avatár helyƑrzƑje

Az e-mail cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk