đ„ŹA 80/10/10 diĂ©tĂĄrĂłlđ„Ź
ĆrĂŒltsĂ©g azt kĂ©pzelni, hogy mindent tovĂĄbbra is ugyanĂșgy csinĂĄlhatunk, mint eddig, Ă©s közben az eredmĂ©ny majd mĂĄs lesz. Ha tĂ©nyleg egĂ©szsĂ©gesek szeretnĂ©nk lenni, akkor el kell kezdeni egĂ©szsĂ©gesebben Ă©lni.
De pontosan min is kell vĂĄltoztatni?
Naponta több tucat, egymĂĄsnak ellentmondĂł vĂ©lemĂ©nnyel Ă©s Ă©rtelmezĂ©ssel talĂĄlkozunk a tĂĄplĂĄlkozĂĄstudomĂĄny gyakorlatilag valamennyi terĂŒletĂ©n. Ăgy tƱnik, hogy a sĂșlykontroll, a testsĂșlyvesztĂ©s egyetlen ĂĄllandĂł eleme a zƱrzavar.
Hetente jönnek divatba ĂșjabbnĂĄl Ășjabb Ă©trendek, diĂ©tĂĄk, mĂłdszerek, Ă©s mindegyik megoldĂĄst kĂnĂĄl pocakos problĂ©mĂĄinkra. Egyesek azt javasoljĂĄk, csökkentsĂŒk minimĂĄlisra a zsĂrfogyasztĂĄst, mĂĄsok szerint azonban a zsĂrfogyasztĂĄstĂłl nem hĂzunk el, sĆt, attĂłl leszĂŒnk egĂ©szsĂ©gesek. Megint mĂĄsok a szĂ©nhidrĂĄtokat kĂĄrhoztatjĂĄk, miközben kollĂ©gĂĄik meggyĆzĆ bizonyĂtĂ©kokat tartanak elĂ©nk, melyek azt igazoljĂĄk, hogy a helyes tĂĄplĂĄlkozĂĄs fĆ eleme a teljes kiĆrlĂ©sƱ gabona.
ElgondolkodtatĂł, hogy vajon ezek közĂŒl az egymĂĄsnak ellentmondĂł elmĂ©letek közĂŒl melyiknek van igaza, Ă©s melyik az, ami csak ostoba maszlag. Vagy az igazsĂĄg most is az arany közĂ©pĂșton van?
Ărdekelt ez a tĂ©ma, Ăgy elkezdtem tanulmĂĄnyozni, kutatni utĂĄna. Gondoltam megosztom veletek, mit talĂĄltam Ă©n.
80/10/10 az egészségért, szépségért és energiåért
3 fĂ©le forrĂĄsbĂłl nyerĂŒnk kalĂłriĂĄt: a szĂ©nhidrĂĄtokbĂłl, a fehĂ©rjĂ©kbĆl Ă©s a zsĂrokbĂłl. A 80/10/10 azt jelenti, hogy a kalĂłriatĂĄpanyag-arĂĄny 80% (minimum) a szĂ©nhidrĂĄt, 10% (maximum) a fehĂ©rje Ă©s 10% a zsĂr.
A 80/10/10 Ă©trend szerint pl. napi 2000 kalĂłria a következĆkĂ©ppen oszlik meg: 1600 kalĂłria a szĂ©nhidrĂĄtbĂłl Ă©s 200-200 kalĂłria fehĂ©rjĂ©bĆl Ă©s zsĂrokbĂłl. TermĂ©szetesen ezeknek a tĂĄpanyagoknak a forrĂĄsai nem ugyanazok, kĂŒlönbözĆ formĂĄban lehet Ćket felvenni, erre rĂĄ is tĂ©rĂŒnk.
Szénhidråt
TĂĄplĂĄlkozĂĄsi szakĂ©rtĆk Ă©s egĂ©szsĂ©gtudatos diabetikusok ĂĄltalĂĄban egyetĂ©rtenek azzal, hogy a bevitt kalĂłriĂĄk 60-80%-ĂĄnak szĂ©nhidrĂĄtbĂłl kellene szĂĄrmaznia. Ha a szĂ©nhidrĂĄtok arĂĄnya messze elmarad a 80%-tĂłl, akkor törvĂ©nyszerƱ, hogy a szĂŒksĂ©gesnĂ©l több fehĂ©rjĂ©t Ă©s zsĂrt (de legfĆkĂ©pp zsĂrt) fogyasztunk.
Ha Ă©trendĂŒnkben nincs elegendĆ mennyisĂ©gƱ szĂ©nhidrĂĄt, az egy sor egĂ©szsĂ©gi problĂ©ma kialakulĂĄsĂĄhoz vezet. Ezek között emlĂtenĂ©m elsĆ sorban az Ă©tkezĂ©si zavarokat, a tĂșlzott kĂvĂĄnĂłssĂĄgot, a gyengesĂ©get Ă©s minden olyan problĂ©mĂĄt ami a tĂșlzott mennyisĂ©gƱ zsĂr fogyasztĂĄsĂĄval egyĂŒtt jĂĄr. Ha a napi kalĂłriabevitel több, mint 10%-a szĂĄrmazik fehĂ©rjeforrĂĄsbĂłl, az csökkenti az energiaszintet Ă©s savas toxĂ©miĂĄt okoz, ami a csontritkulĂĄs, a vesebetegsĂ©gek, az ĂzĂŒleti gyulladĂĄs, az immunhiĂĄnyos betegsĂ©gek Ă©s a rĂĄk elĆfutĂĄra. Ha a zsĂr haladja meg a 10%-ot, a cukorbetegsĂ©g, szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek, stroke, rĂĄk Ă©s sok mĂĄs betegsĂ©g kialakulĂĄsĂĄhoz vezet.
A tĂșl kevĂ©s szĂ©nhidrĂĄt, a tĂșl sok zsĂr vagy a tĂșl sok fehĂ©rje sĂșlyos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi következmĂ©nyekkel jĂĄr.
Ahhoz, hogy a sejtjeink hasznosĂtani tudjĂĄk az elfogyasztott Ă©telt, fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy elsĆsorban szĂ©nhidrĂĄtokat, fehĂ©rjĂ©ket vagy zsĂrokat tartalmaz-e, elĆször egyszerƱ cukorrĂĄ kell alakĂtania azokat. Messze a legkönnyebb a szĂ©nhidrĂĄtokat hasznos cukorrĂĄ alakĂtani. TestĂŒnk minden sejtje Ă©s szövete szĂĄmĂĄra a glĂŒkĂłz jelenti az elsĆdleges Ă©s legjobb ĂŒzemanyagot. Vannak olyan sejtjeink is (pĂ©ldĂĄul az agysejtek, a vörösvĂ©rsejtek Ă©s bizonyos idegszövetek sejtjei), amelyek mƱködĂ©se szinte kizĂĄrĂłlag a glĂŒkĂłztĂłl fĂŒgg.
GyĂŒmölcs , mint alapanyag
A legtöbb ember szĂĄmĂĄra idegen a gondolat, hogy annyi gyĂŒmölcsöt egyĂŒnk, ami mĂĄr egy-egy Ă©tkezĂ©st is kitesz. Pedig e gondolat megvalĂłsĂtĂĄsĂĄnak most jött el az ideje. A gyĂŒmölcs arra termett, hogy az ember legfĆbb tĂĄplĂĄlĂ©ka legyen, tartalmaz mindent, ami ahhoz kell, hogy tĂĄplĂĄlkozĂĄsunk legfĆbb forrĂĄsĂĄvĂĄ vĂĄljon.
Könnyen Ă©s termĂ©szetesen ĂĄt tudunk ĂĄllni arra, hogy a napi bevitt kalĂłria 80%-ĂĄt nyers, egyszerƱ szĂ©nhidrĂĄtokbĂłl fedezzĂŒk, ha egyszer sikerĂŒl megtanulni, hogy az ĂĄltalunk annyira szeretett diĂłfĂ©lĂ©kbĆl Ă©s olajos magvakbĂłl csak mĂ©rtĂ©kkel fogyasszunk, ellenben nagy mennyisĂ©gƱ friss, Ă©rett idĂ©nygyĂŒmölcsöt egyĂŒnk.
Fehérje
Bizonyos piaci erĆk igencsak tĂșloznak abban a kĂ©rdĂ©sben, hogy mennyi fehĂ©rjĂ©re van szĂŒksĂ©gĂŒnk, Ă©s annak a funkciĂłjĂĄt is tĂ©vesen mutatjĂĄk be.
Azt szoktĂĄk mondani, hogy nagyon sok fehĂ©rjĂ©re van szĂŒksĂ©gĂŒnk, hogy legyen energiĂĄnk Ă©s, hogy ne legyĂŒnk betegek. Pedig mi sem ĂĄll messzebb az igazsĂĄgtĂłl. A fehĂ©rje elsĆdleges funkciĂłja a növekedĂ©s, ami egy felnĆtt embernĂ©l elhanyagolhatĂł mĂ©rtĂ©kƱ, valamint szerepe van mĂ©g a sĂ©rĂŒlĂ©sek gyĂłgyĂtĂĄsĂĄban Ă©s az elhasznĂĄlĂłdott sejtek cserĂ©jĂ©ben.
Az anyatej kalĂłriatartalmĂĄnak ĂĄtlagosan kb. 6%-ĂĄt adja a fehĂ©rje. Ez mĂĄr önmagĂĄban is elegendĆ bizonyĂtĂ©k arra, hogy a felnĆtteknek sincs szĂŒksĂ©gĂŒk ennĂ©l nagyobb arĂĄnyĂș fehĂ©rjefogyasztĂĄsra, hiszen a fehĂ©rjeigĂ©nye a rendkĂvĂŒl gyorsan növekedĆ csecsemĆknek a legmagasabb. TĂșl sok fehĂ©rje veszĂ©lyes ĂĄllapotot idĂ©z elĆ Ă©s folyamatosan mĂ©rgezi a szervezetet.
A testĂ©pĂtĆk sokĂĄig abban a tĂ©vhitben Ă©ltek, hogy az elfogyasztott fehĂ©rje izomtömeg-növelĆ hatĂĄsĂș, ezĂ©rt extra mennyisĂ©gƱ fehĂ©rjĂ©t Ă©s kevĂ©s szĂ©nhidrĂĄtot ettek. ValĂłjĂĄban csakis a sĂșlyzĂłzĂĄs növeli az izmokat. Igaz azonban, hogy ha kevĂ©s szĂ©nhidrĂĄtot fogyasztunk, megnĆ a fehĂ©rjeszĂŒksĂ©gletĂŒnk, mivel a test a fehĂ©rjĂ©t alakĂtja szĂ©nhidrĂĄttĂĄ (ami egy rendkĂvĂŒl energiaigĂ©nyes folyamat), Ă©s azt hasznosĂtja ĂŒzemanyagkĂ©nt. Ăgy azonban nem tudjĂĄk elĂ©rni a kĂvĂĄnt eredmĂ©nyt.
A 80/10/10 Ă©trendet követĆ testĂ©pĂtĆk megtapasztaltĂĄk, hogy ha elegendĆ kalĂłriĂĄt biztosĂtanak a szervezetĂŒknek szĂ©nhidrĂĄtforrĂĄsbĂłl, akkor fehĂ©rjeigĂ©nyĂŒk jelentĆsen csökken Ă©s nem csak az energiĂĄjuk lesz több, hanem izmaik növekedĂ©se is fokozĂłdik.
A kanadai Lisa Oborne (aki Ă©vek Ăłta profi testĂ©pĂtĆ) elmondĂĄsa szerint karrierje legjobb eredmĂ©nyĂ©t akkor Ă©rte el, amikor ĂĄttĂ©rt a 80/10/10 Ă©trendre. Olyan hirtelen izomtömeg-növekedĂ©st Ă©rt el amilyet egyik edzĆje sem lĂĄtott mĂ©g soha.
FehĂ©rje kizĂĄrĂłlag gyĂŒmölcsbĆl Ă©s zöldsĂ©gbĆl
Egy kizĂĄrĂłlag gyĂŒmölcsökbĆl Ă©s zöldsĂ©gekbĆl ĂĄllĂł Ă©trend mellett a fehĂ©rjebevitel kalĂłriaszĂĄzalĂ©ka 5% körĂŒl alakul.
Ha ehhez hozzåadunk kevés diófélét és olajos magvakat, akkor ez az aråny picivel magasabb lesz.
PĂ©ldĂĄul:
-10 szem ĆszibarackbĂłl ĂĄllĂł Ă©tkezĂ©s (420 kalĂłria) 7g fehĂ©rjĂ©t tartalmaz.
-10 banånból ålló étkezés (1085 kalória) 12g fehérjét tartalmaz.
-Egy közepes fej salåta (kb. 50 kalória) 5,5g fehérjét tartalmaz.
Ha teljes Ă©rtĂ©kƱ Ă©teleken Ă©lĂŒnk, amik elegendĆ kalĂłriĂĄt biztosĂtanak, nem lĂ©tezik olyan ĂĄllapot, hogy fehĂ©rjehiĂĄny.
ZsĂr
A tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szakemberek megmondtĂĄk mit kell tennĂŒnk ahhoz, hogy egĂ©szsĂ©gesebbek legyĂŒnk: emelni kell a szĂ©nhidrĂĄtfogyasztĂĄst Ă©s csökkenteni a zsĂrfogyasztĂĄst. De attĂłl, hogy tudjuk mit kellene tennĂŒnk, termĂ©szetesen nem jelenti azt, hogy meg is tesszĂŒk. HosszĂș tĂĄvĂș vĂĄltozĂĄsokat csak Ășgy tudunk elĂ©rni ha nem csak teszĂŒnk az egĂ©szsĂ©gĂŒnkĂ©rt, hanem ettĆl boldogok is vagyunk.
Ăgy tƱnik mĂ©g nem jöttĂŒnk rĂĄ, hogyan lehetnĂ©nk boldogok kevesebb zsĂrral is, mert eddig mĂ©g alig sikerĂŒlt megvalĂłsĂtanunk ezt az egyszerƱ Ă©trendi vĂĄltoztatĂĄst. A kĂłros elhĂzĂĄs, a jĂĄrvĂĄnyszerƱen terjedĆ cukorbetegsĂ©g, a szarvasmarha-leukĂ©mia Ă©s a kergemarhakĂłr fenyegetĂ©sei egyĂŒttesen sem tudtĂĄk rĂĄvenni az embereket arra, hogy csökkentsĂ©k hĂșs-, tej-, baromfi-, hal-, Ă©s olajfogyasztĂĄsukat vagy csak Ășgy ĂĄltalĂĄban a zsĂrfogyasztĂĄst
A zsĂroknak ezernyi funkciĂłja van az Ă©tkezĂ©sĂŒnkben Ă©s a testĂŒnkben egyarĂĄnt Ă©s tĂ©vedĂŒnk ha azt hisszĂŒk, hogy a zsĂr csak rossz lehet. A zsĂr koncentrĂĄlt ĂŒzemanyagforrĂĄs amiben grammonkĂ©nt kĂ©tszer annyi kalĂłria van, mint a szĂ©nhidrĂĄtokban vagy a fehĂ©rjĂ©kben. Az Ă©telekben lĂ©vĆ zsĂr a zsĂrban oldĂłdĂł vitaminok kizĂĄrĂłlagos forrĂĄsa Ă©s hordozĂłja.
Mivel tudnĂĄnk fedezni a 80/10/10 Ă©trend szerint az ajĂĄnlott esszenciĂĄlis zsĂrsav bevitelĂ©t?
-Reggeli: 60-70dkg mangĂł Ă©s 30-40dkg ĂĄfonya
-Ebéd: 1kg 30dkg banån
-Vacsora: 45dkg narancs, 45dkg rĂłmai salĂĄta, 20-25dkg paradicsom
Tudom, tudom mit gondoltok! Igen, az az ebĂ©d tĂ©nyleg 10-11 banĂĄnt tartalmaz. Ăs ezen a ponton szeretnĂ©m leszögezni, hogy legjobb tudomĂĄsom szerint azok az emberek akik ezt az Ă©trendet követik sokkal vĂĄltozatosabban Ă©tkeznek, mint az ĂĄltalam felhasznĂĄlt könyvben lĂ©vĆ minta amit az elĆbb lĂĄthattatok.
Zöldek az étrendben? Még szép!
A szĂĄmunkra legĂ©rdekesebb rĂ©szt hagytam utoljĂĄra. MĂ©gis mit mond ez az Ă©trend a zöld levelekrĆl? TermĂ©szetesen a sokak ĂĄltal kedvelt zöldturmix alapanyagait kifejezetten ajĂĄnlja az Ă©trend kitalĂĄlĂłja, könyv ĂrĂłja. A lĂĄgy, leveles zöldsĂ©gekbĆl pĂ©ldĂĄul (mint a spenĂłt, salĂĄta stb) szĂł szerint korlĂĄtlan fogyasztĂĄst emlĂt!
Ăs kĂ©rdezem Ă©n. Hogy Ă©lhetnek emberek anĂ©lkĂŒl, hogy tudnĂĄk a zöld levelek jĂłtĂ©kony hatĂĄsait?
Minél többen vagyunk, annål inkåbb kötelességemnek érzem, hogy az egész vilåg megtudja mi az egészséges élet és test legfontosabb alkotóeleme, inkåbb alapköve..a zöldturmix!
đ„ŹA Zöld legyen veled!đ„Ź
Ha szeretnĂ©d megosztani recepted,tanĂĄcsot szeretnĂ©l kĂ©rni, Ă©rdeklĆdnĂ©l csatlakozz Facebook-csoportunkhoz.
Ha még nem tetted meg Like-old Facebook oldalunkat is.
0 hozzĂĄszĂłlĂĄs